Quantcast
Channel: Huidzorg Houten
Viewing all 325 articles
Browse latest View live

Droge handen? 6 tips van de huidtherapeut

$
0
0

In de winter hebben veel mensen last van droge handen. Droge handen voelen trekkerig en ruw aan en zijn pijnlijk zodra de huid open scheurt en kloofjes vertoont. Ook jeuk en roodheid zijn verschijnselen die gepaard gaan met droge handen. Droge handen komen bijna in alle leeftijdscategorieën voor. In dit blogbericht legt de huidtherapeut uit hoe droge handen veroorzaakt worden en wat je aan deze vervelende klacht kan doen. 

Hoe ontstaat een droge huid?

de hoornlaagHet probleem speelt zich af in de hoornlaag (stratum corneum). Deze bovenste huidlaag bestaat uit dode en levende cellen en heeft een belangrijke barrièrefunctie. De hoornlaag beschermt ons tegen allerlei indringers van buitenaf, zoals chemische stoffen, bacteriën en andere micro-organismen. Om de huidcellen heen ligt een vettig laagje bestaande uit een eiwit en een zogeheten  ‘Natural Moisturizing Factor‘. De huidcellen worden onderling nog meer opgevuld met een vettig smeerseltje bestaande uit cholesterol, ceramides en triglyceriden. De huid produceert dus vanuit de onderliggende lagen een natuurlijk oliefilmpje. Bij een droge huid is er sprake van vochtverlies in de huidlagen. De natuurlijke barrièrefunctie is aangetast door een tekort aan huidvetten.

Oorzaken van droge handen

droge huid handenDroge handen worden meestal veroorzaakt door een combinatie van factoren, waarvan het koude winterweer en de lage luchtvochtigheid de belangrijkste zijn. De droge lucht binnen en buiten zorgen ervoor dat het water in de huid makkelijk verdampt. Dit merk je ook bij werken in airconditioning of na een lange vlucht. Als je daarbij de handen extra vaak moet wassen, schoonmaakt zonder huishoudhandschoenen en regelmatig een flink warme douche neemt, is de kans groot dat je ook last krijgt van droge handen. Zeep spoelt belangrijke beschermende huidvetten weg. De huid heeft een paar dagen de kans nodig om hiervan te herstellen, maar krijgt die kans meestal niet. Ouderen hebben sneller last van droge handen. De bovenste huidlaag van oudere mensen is dunner en bevat minder levende cellen die van nature water bevatten.

Wat kan je doen aan droge handen?

De huidtherapeut geeft 6 tips om droge handen te voorkomen en te verzorgen.

Tip 1: Droge handen invetten

47630678_sHoe droger de huid is, hoe vetter de zalf moet zijn. Het vette laagje trekt niet in, maar zorgt voor een beschermend schild, waardoor er niet nog meer water uit de huid kan onttrekken. De huid krijgt zo even de tijd om extra huidvetten aan te maken. Crèmes met huideigen vetten, zoals fosfolipiden, ceramides en vetzuren kunnen de huidbarrière weer goed herstellen. Ook ureum staat bekend om vochtvasthoudende eigenschappen. Plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, olijfolie of kokosvet zijn de meest effectieve, veilige en goedkope middelen om een droge huid te verzorgen. Ook de ouderwetse vaseline en uierzalf zijn goede opties. Moet je je handen veelvuldig wassen en spoel je de crème er continu af? Smeer dan voor het slapen gaan een dikke laag zal op de handen en draag daaroverheen katoenen handschoenen, zodat het de hele nacht in kan trekken.

Tip 2: Gebruik milde zeep

Gebruik bij het wassen van de handen een hele milde zeep, zoals een wasgel voor baby’s. Was de handen ook niet met heet water en smeer ze meteen in na het afdrogen. Vermijd antibacteriële zepen, deze zijn extreem uitdrogend.

37055942_sTip 3: Draag handschoenen

Wees zuinig op je huid en draag handschoenen bij het schoonmaken en tuinieren en trek bij koud weer handschoenen aan voordat je de deur uit gaat.

Tip 4: Let op je voeding

Bij een droge huid is de verbranding in het lichaam te hoog. Ieder orgaan gebruikt een vuurtje om stoffen op te nemen en om te zetten in lichaamseigen stoffen. Ook de huid. Dit wordt katabolisme genoemd. Geraffineerde koolhydraten met snelle suikers hebben een hoge verbrandingsgraad en leveren een belangrijke bijdrage aan een droge huid. Beperk dus de consumptie van zoete producten of voedingsmiddelen waar veel suiker aan is toegevoegd.
Krijg je daarnaast wel voldoende eiwitten en essentiële vetten binnen? Dit zijn bouwstoffen met een lage verbrandingsgraad. Vooral omega 3 en 6 en vitamine E zorgen voor sterke celwanden, zodat het water in de levende cel blijft. Eet voldoende noten, vis en avocado. Ook vitamine A en B2 uit verschillende groenten en fruit zijn belangrijke voedingsstoffen om een droge huid te voorkomen.

Tip 5: Drink voldoende water

rimpels na badDe huid kan alleen van binnenuit gehydrateerd worden en is dus afhankelijk van het waterbalans van je lichaam. Zorg dus dat je voldoende water drinkt, zodat er genoeg vocht naar de huidcellen kan gaan.

Tip 6: Zorg voor een goede luchtvochtigheid

Maak de kamertemperatuur binnen niet te hoog. Door vochtverdampers in je huis te plaatsten of een bakje met water aan je centrale verwarming (bijvoorbeeld in de slaapkamer) te hangen, zorg je dat de lucht binnenshuis niet te droog wordt. Blijf ook in de winter het huis ventileren.

Schakel hulp in bij extreem droge handen

Meestal is een droge huid onschuldig en tijdelijk. Kijk eerst of je de oorzaken kan voorkomen door de bovenstaande voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Mocht de droogte flink uitbreiden, langdurig aanhouden en met pijnlijke kloven of bloederige scheurtjes gepaard gaan, neem dan contact op met je huisarts. Het kan zijn dat je allergisch bent voor bepaalde stoffen. Misschien is er sprake van een onderliggende huidklacht, zoals eczeem of atopische dermatitis.

Het bericht Droge handen? 6 tips van de huidtherapeut verscheen eerst op Huidzorg Houten | Utrecht Zeist Nieuwegein Hilversum Vianen Culemborg.


Hoe ontdek je een melanoom?

$
0
0

Vandaag de dag weet iedereen wat een melanoom zo ongeveer is. En dat is maar goed ook, want 5% van alle vormen van huidkanker betreft een melanoom. Maar liefst 600 Nederlanders komen jaarlijks te overlijden door een melanoom. Niet niks dus. Het is van belang om een melanoom zo vroeg mogelijk op te sporen, zodat er sneller behandeld kan worden en de kans groter is dat je ervan kan genezen. Maar hoe spoor je een melanoom dan op, waar moet je op letten en zijn melanomen überhaupt te voorkomen? De huidtherapeuten van Huidzorg Houten hopen je op de meest gestelde vragen rondom melanomen een passend antwoord te geven.

Wat is een melanoom?

15472524 - melanomaEen melanoom is een kwaadaardige vorm van huidkanker. Melanomen kunnen uit het ‘niets’ ontstaan, maar meestal vormt een melanoom zich uit een al langer bestaande moedervlek. De voorkeurslocaties van een melanoom verschillen per geslacht. Bij vrouwen komen melanomen meestal voor op de benen en bij mannen worden melanomen meestal gezien op de rug en op de romp. Maar let op! Dit zijn de meest voorkomende locaties, dit betekent niet dat een melanoom niet op een andere plek op het lichaam kan ontstaan.

Wie krijgt vaak te maken met een melanoom?

Meestal krijgen ouderen te maken met een vorm van huidkanker. Echter komt het melanoom ook steeds vaker bij jongeren voor. Melanomen ontstaan vaak bij mensen wie overmatige zonexpositie ondergaan, mensen met veel moedervlekken (denk hierbij aan zo’n 100 moedervlekken) en je hebt ook een grotere kans op het ontwikkelen van een melanoom wanneer iemand in je familiekring een keer een melanoom heeft gehad. Ten slotte heb je een grotere kans op het ontwikkelen van een melanoom als je een erg blanke huid en blond of rood/rossig haar hebt.

Nog steeds willen veel mensen ‘lekker gebruind’ zijn. Niet alleen in de zomer maar het hele jaar door. Warme landen en de zonnebank worden veelvuldig opgezocht, en om deze reden groeit het aantal gediagnosticeerde melanomen elk jaar sterk.

Hoe herken je een melanoom?

Vaak vragen mensen aan elkaar, wat vind jij van deze moedervlek? Of, moet ik naar dit plekje laten kijken? Dit is alleen maar erg goed! Bewust zijn van je eigen moedervlekken en andere erop attenderen wanneer je een plekje ziet waar je je twijfels over hebt. Het is van belang dat u uw moedervlekken in de gaten houdt, de volgende signalen vereisen wat extra aandacht:16756410_s

  • Het ontstaan van een nieuwe moedervlek
  • Bestaande moedervlekken die de afgelopen tijd zijn gegroeid (qua grootte)
  • Jeukende en/of pijnlijke moedervlekken
  • Moedervlekken welke bloeden of waar een korstje overheen is komen te liggen
  • Het veranderen van kleur van de moedervlek. Soms ontstaan er meerdere kleuren in 1 moedervlek of wordt de moedervlek ineens een stuk donkerder

Naast deze signalen kun je moedervlekken ook screenen op een melanoom door de zogeheten ABCDE-methode. 

De ABCDE-methode, hoe werkt dat precies?

Bij de ABCDE-methode kijk je naar de huid en de moedervlekken waar je je twijfels over hebt. Deze regel gaat stap voor stap na of het plekje mogelijk verdacht is of niet. Letter voor letter wordt uitgelegd waar je op moet letten.40592894 - abcde rule for the early detection of melanoma

A- Asymmetry

De A staat voor Asymmetry. Het woord zegt het al. Is het plekje mooi symmetrisch, of niet? Een melanoom is meestal asymmetrisch.

B- Border

De B staat voor Border, voor de rand/buitenzijde van het plekje. Is deze onregelmatig of netjes aansluitend? Een melanoom heeft meestal een grillige vorm.

C- Color

De C staat voor Color. Welke kleur heeft het plekje? En zijn er meerdere kleuren zichtbaar in het plekje of heeft het 1 duidelijke kleur? Een melanoom heeft vaak een zwarte kleur of bestaat uit meerdere kleuren.

D- Diameter

De D staat voor Diameter. Hoe groot is het plekje? Een melanoom is meestal groter dan 6 mm.

E- Evolving

De E staat voor Evolving. Dit houdt in, in hoeverre is het plekje de afgelopen tijd veranderd? Hierbij wordt vooral gelet op verandering qua kleur, grootte en vorm van het plekje.

Aan de hand van deze letters kan je een beetje inschatten met wat voor plekje je te maken hebt. Mocht je nou een moedervlek zien die alleen wat asymmetrisch is, is er niet gelijk reden voor paniek. Mocht je een moedervlek hebben wat asymmetrisch is, 3 verschillende kleuren heeft en ook nog jeukt? Dan is het verstandig direct naar de huisarts te gaan om alles uit te kunnen sluiten.

Controle bij de huisarts of bij de dermatoloog

11429881 - medical examination of birthmarkDe ABCDE-methode is een leidraad om de meest opvallende plekjes zelf te kunnen beoordelen. Artsen (de huisarts en de dermatoloog) kunnen dit veel beter bepalen. Artsen hebben ook bepaalde apparatuur, bijvoorbeeld een dermatoscoop om een plekje goed te kunnen bekijken. Zo’n dermatoscoop maakt de uitslag veel betrouwbaarder, omdat de dermatoscoop het plekje  sterk vergroot in beeld brengt. Op deze manier kan de arts veel beter inschatten of het goed- of kwaadaardig is.

Dus mocht je echt twijfelen over een plekje of over een bepaalde moedervlek, schroom dan niet om naar de huisarts te gaan! Beter een keer teveel naar de huisarts als er niks aan de hand is, dan net te laat aan de bel trekken, omdat je dacht dat het niet nodig was…

Bekijk de video “Beste 16 jarige ik”

Wat kan je zelf nog doen om een melanoom te voorkomen? Deze indringende video maakt het duidelijk en is een echte eye-opener! Bekijk de video.

Bron: Stichting Melanoom

Tips om een melanoom zo min mogelijk kans te geven en er op tijd bij te zijn:

  • 25830840_sSmeer je in met zonnebrand. Gebruik hierbij minstens een SPF 30 en smeer herhaaldelijk in. Doe dit niet alleen in de zomer als je op het strand gaat liggen, maar ook in de winter. Ook dan richt de zon blijvende schade aan. Lees ook het blog: Waar moet een goede antizonnebrandcrème aan voldoen? en onze adviezen voor een optimale zonbescherming in: Zonlicht in combinatie met de huid.
  • Spreek andere ook aan op het feit dat het insmeren met zonnebrand echt nodig is. Veel mensen blijven het vervelend of ‘niet nodig’ vinden.
  • Vermijd de zonnebank
  • Controleer je eigen plekjes op je hele lichaam 1 keer in de maand. Kies er bijvoorbeeld voor om dit op elke eerste maandag van de nieuwe maand te doen. Dit hoeft je maar een paar minuten te duren.
  • De huidtherapeuten van Huidzorg Houten zijn opgeleid op verdacht kwaadaardige vlekjes op te sporen en te herkennen. Het komt dan ook regelmatig voor dat we cliënten attenderen op ‘verdachte’ vlekjes. We zijn geen artsen of dermatologen, dus stellen geen diagnose. Daarom verwijzen wij u naar de huisarts. Daarbij proberen we ons steentje bij te dragen door bewustwording over de gevaren van UV-straling op landelijke schaal én in de praktijk te vergroten.

Conclusie

Wij hopen dat je na dit blogbericht wat meer kennis hebt over het fenomeen ‘melanoom’. Wees scherp en houd je eigen lichaam goed in de gaten! Als je twijfelt, ga vooral naar de huisarts. En tot slot: laat jezelf NOOIT verbranden!

 

Het bericht Hoe ontdek je een melanoom? verscheen eerst op Huidzorg Houten | Utrecht Zeist Nieuwegein Hilversum Vianen Culemborg.

Haartjes op je bovenlip: wat moet je er mee?

$
0
0

Voor veel vrouwen zal dit een herkenbaar ‘probleem’ zijn: haartjes op de bovenlip. Het ziet er ook wel uit als een donkere schaduw op de bovenlip, of beharing in de vorm van lange, witte haartjes onder de neus en bij de mondhoeken. Vooral wanneer je huid wat bleker is valt het meer op. Met name in het daglicht of bij een lage zonstand. Je kijkt in de autospiegel en je schrikt: ik zie haartjes! (Wees gerust, een ander ziet ze echt niet zo goed als jij…) In dit blog lees je meer over beharing, de voor- en nadelen van verschillende ontharingsmethoden én belangrijke feiten die er bij komen kijken. 

Je bent niet de enige met haartjes

21895101_sAnders dan het huidige schoonheidsideaal ons doet geloven, is haargroei op de bovenlip bij vrouwen een doodnormaal verschijnsel. Waarschijnlijk krijgt wel 80% van de vrouwen hier in meer of mindere mate een keer mee te maken. Het is alleen niet iets wat je aan de grote klok hangt. Je hoort een vrouw niet zeggen voordat ze naar een feestje gaat: “Ik kom er aan, nog even mijn snor scheren”, of: “Heerlijk naar de schoonheidsspecialiste om mijn snor te laten harsen”. Misschien dat vriendinnen onder elkaar deze informatie wel durven te delen. Gelukkig maar, want zo gaat het taboe er van af.

Haartjes door ouder worden of genetische aanleg

Meestal nemen de haartjes toe met het ouder worden, maar ook veel jonge meiden hebben al last van haargroei op de bovenlip. Meestal is dat erfelijk bepaald. Vooral bij meisjes en vrouwen waarvan hun (voor)ouders afkomstig zijn uit bijvoorbeeld landen rond de Middellandse Zee en Zuid-Aziatische landen. Voor hen is het heel normaal om donsbeharing te hebben in het gezicht.

Voor veel vrouwen vormen de haartjes toch wel een dagelijks terugkerende ergernis. We spreken niet altijd over dunne haartjes of donshaartjes. Haargroei op de bovenlip kan ook heel stug of donker zijn. Meestal groeien er dan ook vervelende haren op de kin of in de hals. Met het naderen van de overgang is het ook echt niet abnormaal om enkele verdwaalde haren te hebben op een ongewenste plek. Het is eerder een regel dan een uitzondering, dus schaam je niet! Mocht een verdwaalde haar her en der je niet deren: helemaal goed! Houdt het jou wel bewust of onbewust bezig, lees dan verder.

Hirsutisme

Neemt de haargroei steeds meer toe in dichtheid en haardikte dan kan er meer aan de hand zijn. Bij hirsutisme is er sprake van overbeharing met achterliggende medische of hormonale oorzaken. Hirsutisme kan ontstaan door een overmatige productie van mannelijke hormonen of door een verhoogde gevoeligheid voor mannelijke hormonen. Deze versterkte haargroei is dan niet meer slechts een cosmetisch probleem. Als je je als vrouw iedere dag moet scheren kan dat een flinke impact op je leven hebben.

Epileren van haartjes op de bovenlip

40609587 - hair removalexcept hair yourself animeDe meeste vrouwen epileren storende haartjes zodra ze met hun vingertoppen een stoppeltje op voelen komen. Zo’n stoppeltje kan zo irritant aanvoelen, dat veel vrouwen er obsessief mee bezig kunnen zijn. Zo gedaan, even dat pincet erbij pakken en klaar. Was dat maar zo. Meestal komt de haar binnen zes weken terug. Hij zal er ook niet dunner van worden, want zelf epileren triggert het haarzakje continu om een nieuwe haar aan te maken. Het ‘fabriekje’ in het haarzakje gaat hard aan het werk en dikwijls resulteert dat in een nóg dikkere haar. Daarbij kan de haar ook nog gaan ingroeien, gepaard met grote ontstekingen en huidschade. Niet ideaal op lange termijn.

Harsen, waxen en de touwtjes-methode bij haartjes op de bovenlip

Er zijn ook vrouwen die steevast iedere zes weken naar de schoonheidsspecialist gaan om haartjes te laten harsen, waxen of met de ‘touwtjes-methode’ te laten verwijderen. Een prima optie voor sommige vrouwen; de huid voelt daarna heerlijk glad aan en het duurt weer een paar weken voordat de haartjes zichtbaar zijn. De ene huid kan beter tegen deze behandeling dan de andere huid, want huidirritatie en gevoeligheid liggen altijd op de loer. Ook een nadeel is dat je de behandeling regelmatig moet ondergaan en dat je de haartjes voorafgaand aan de afspraak moet laten staan. Even sparen dus. Ook voor deze ontharingsmethoden geldt dat haarzakjes geactiveerd kunnen worden.

Scheren en knippen van haartjes op de bovenlip en kin

16762086 - beautiful young woman shaving her face with a razor

Bij het scheren en knippen van haren blijft de wortel van de haar in de huid zitten. Een snelle en goedkope methode. Een nadeel is dat de haar snel aangroeit en opkomende haartjes dikker aanvoelen. De grootste fabel die wij dagelijks in de praktijk moeten ontkrachten: haargroei wordt niet erger van scheren! Ja, het VOELT inderdaad zo. Maar er is niets met de diameter van de haar gebeurd en de haar zal ook niet sneller gaan groeien door scheren en knippen. Je krijgt toch ook geen vollere haardos na een bezoek aan de kapper? Een kale man krijgt toch ook niet meer haar als hij elke dag zijn hoofdhaar met de tondeuse verwijdert? Doordat het stoppeltje weerstand geeft en deze ook nog eens horizontaal afgekapt wordt, voel je de randjes beter en ‘lijkt’ de haar dikker. Doe je even niets met de haar, dan slijt het stoppeltje weer tot een puntje en zal deze er uiteindelijk hetzelfde uitzien als je niets gedaan zou hebben.

Laserontharing van haartjes op de bovenlip en kin

26051676_sWat kan je nog meer doen aan donkere haartjes op de bovenlip of op andere ongewenste plekken? Wat nog rest is laserontharing, ook wel eens laserepilatie genoemd. Laserontharing is alleen geschikt voor bruine of zwarte haartjes. Het speciale laserlicht absorbeert namelijk het pigment van de haar. De warmte die hierbij vrijkomt zorgt voor vernietiging van de voedingsbodem, het haarzakje, zodat er geen nieuwe haar meer kan groeien. Na iedere behandeling komen er minder haren terug en zijn de haren ook dunner en minder stug. Een groot voordeel, want zo kom er je er echt een keer vanaf. En dat is wat de meeste vrouwen willen: zich niet meer bezighouden met die irritante haargroei.

Voor- en nadelen van laserontharing

HuidZorgHouten-ArmaFotografie-0068Het nadeel van laserontharing is dat de huidtherapeut de haartjes moet kunnen zien voorafgaand aan de behandeling, om de voortgang te kunnen evalueren en de laserapparatuur goed in te stellen. Dat betekent: een paar dagen niet scheren en een paar weken niet epileren of harsen vooraf aan de behandeling. Voor sommige vrouwen is dit een onzekere periode. Even door de zure appel heen bijten dus. Ben je eenmaal behandelt, dan vallen de haartjes na twee tot drie weken uit en ervaar je al minder last.
Een ander nadeel kan zijn dat de behandelde huid niet zongebruind mag zijn. Maar ach, tegenwoordig weten we allemaal dat UV-straling huidveroudering flink versnelt, dus uiteindelijk heeft elk nadeel zijn voordeel. Maar toch even uitkijken op zonnige dagen en goed zonnebrandcrème smeren op de bovenlip. Ook zijn de behandelingen wat kostbaarder dan een bezoekje aan de schoonheidsspecialist voor harsen. De uitgaven stoppen natuurlijk als het resultaat is behaalt, dus op lange termijn valt het mee. Er zijn gemiddeld zes behandelingen nodig en laseren van de bovenlip kost € 75,- per keer. Gelukkig wordt het vaak vergoed door de zorgverzekeraar. Als je een aanvullende verzekering hebt tenminste.

Elektrische epilatie voor blonde haartjes op de bovenlip en kin

Voor de dames die nu denken: mijn haartjes zijn blond…wat nu? Ook voor licht, witte, grijze of rossige beharing is er een permanente methode: elektrische epilatie. Een ‘ouderwetse’ techniek, maar het werkt nog steeds prima. De huidtherapeut schuift een piepklein naaldje in het haarzakje en geeft een stroomstootje. Uiteindelijk geven de haarzakjes het op en maken geen nieuwe haren meer aan. Haartje voor haartje, dus je hebt er wel een langere adem voor nodig in vergelijking met laserontharing. Toch blijft het effectiever dan harsen en epileren. Zo ouderwets zijn de apparaten trouwens niet hoor, want vroeger moesten we wel 8 tot 12 seconden stroom geven per haar, dat is nu in een paar honderdsten van seconden gebeurd!

De huidtherapeut: het juiste adres bij storende haargroei

HuidZorgHouten-ArmaFotografie-0030Zoals je leest zijn wij aardig op de hoogte van het fenomeen ‘storende haargroei’ en begrijpen wij goed welke gevoelens er bij komen kijken. Onzekerheid, angst, frustratie, ergernis…en uiteindelijk opluchting en bevrijding. We zien het dagelijks in de praktijk. Onze missie is om de schaamte bij vrouwen over hun storende haargroei weg te nemen. Dat doen we met eerlijke voorlichting en deskundige behandeling. Nu je weet dat alle vrouwen dezelfde issues rondom beharing hebben is het misschien makkelijker om de eerste stap te zetten. Neem gerust contact met ons op voor het stellen van vragen of het inplannen van een intakegesprek. We zitten voor je klaar!

Het bericht Haartjes op je bovenlip: wat moet je er mee? verscheen eerst op Huidzorg Houten | Utrecht Zeist Nieuwegein Hilversum Vianen Culemborg.

Polycysteus ovarium syndroom & huidtherapie

$
0
0

Huidtherapeuten behandelen veel vrouwen met polysysteus ovarium syndroom vanwege de symptomen overbeharing en acné. De afkorting PCOS staat voor het polycysteus ovarium syndroom. Het polycysteus ovarium syndroom is een veelvoorkomende hormoonafwijking. Ruim 5% van de jonge Nederlandse vrouwen heeft PCOS. De verstoorde hormoonhuishouding veroorzaakt kleine blaasjes die zich lokaliseren op de eierstokken. In dit blogbericht leggen we uit wat er aan de hand is bij PCOS en wat de huidtherapeut voor vrouwen met PCOS kan betekenen.

Oorzaak polycysteus ovarium syndroom

normal ovary and polycystic ovary syndromeBij PCOS produceren de eierstokken een overmatige aanmaak van mannelijke hormonen. Een te hoge testosteronspiegel zorgt ervoor dat de feedback tussen de eierstokken en hypofyse verstoord wordt. Het resultaat is een constante verhoogde LH-spiegel. Dat LH, het luteïniseringshormoon, stimuleert de eierstokken tot de productie van androgenen ofwel mannelijke hormonen.

Zoals voor veel aandoeningen is er ook voor PCOS niet één duidelijk aantoonbare oorzaak die de hormoonhuishouding doet verstoren. Studies wijzen uit dat het uitblijven van de menstruatie en overgewicht de grootste boosdoeners zijn op de verstoorde hormoonhuishouding.

PCOS hangt sterk samen met insulineresistentie en dit wordt steeds vaker als veroorzaker gezien. Insuline is nodig om glucose (bloedsuiker) vanuit het bloed in de lichaamscellen te krijgen. Bij insulineresistentie maakt het lichaam meer insuline aan, waarbij meer testosteron vrijkomt.

Klachten polysysteus ovarium syndroom

PCOS klachten beginnen in en rondom de puberteit. De menstruatie start voor de meisjes vaak al op jonge leeftijd, de schaambeharing komt snel op gang en vaak kampen ze ook met overgewicht. De menstruatie is in het begin van de puberteit nog regelmatig, maar helaas veranderd dit al snel in een onregelmatige menstruatie. Deze verstoorde cyclus en het uitblijven van de menstruatie veroorzaken de meest bekende klacht van PCOS; de verminderde vruchtbaarheid. Naast de verminderde vruchtbaarheid kampen vrouwen met PCOS ook vaak met overbeharing of haaruitval, diabetes II, gewichtstoename, haaruitval en acné.

Hoe wordt de diagnose polycysteus ovarium syndroom gesteld?

Indien u last heeft van bovengenoemde klachten adviseren wij een bezoek aan de huisarts te brengen. De huisarts zal u verwijzen naar andere artsen en specialisten voor verder onderzoek. De specialist kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een echoscopie te maken van de eierstokken of de bloedwaarden van uw hormoonhuishouding te onderzoeken. Wanneer uit dit onderzoek de diagnose PCOS wordt gesteld, zal de huisarts u verder begeleiden. De behandeling van polycysteus ovarium syndroom bestaat uit verschillende onderdelen en u zal te maken kunnen krijgen met verschillende behandelaars, zoals gynaecologen, fertiliteitsverpleegkundigen, de dermatoloog of huidtherapeut, diëtist en/of de fysiotherapeut.

Behandeling bij acné en overbeharing bij polycysteus ovarium syndroom

In overleg met uw arts of dermatoloog kan overbeharing en acné bij PCOS behandeld worden met hormonen, zoals het slikken van de Diane35 anticonceptiepil. Deze onderdrukt de mannelijke hormonen die de haarzakjes en talgklieren activeren. Soms is deze aanpak niet gewenst of geschikt, bijvoorbeeld als er sprake is van kinderwens of wanneer de anticonceptiepil na 6 tot 12 maanden geen verbetering geeft. U kunt bij de huidtherapeut terecht voor laserontharing of elektrische epilatie en acnétherapie.

1. Laserontharing bij PCOS

hirsutismePCOS is de meest voorkomende oorzaak voor hirsutisme. Bij hirsutisme is er sprake van een beharing volgens mannelijk patroon, maar dan bij een vrouw. Overmatige beharing op de bovenlip, de kin, de wangen, rond de tepels en op de buik zijn de plekken waar de vrouw over het algemeen geen (donkere) beharing wilt hebben. Laserontharing heeft de eerste voorkeur voor behandeling van donkere overbeharing, vanwege het feit dat grote oppervlaktes behandeld kunnen worden in relatief korte tijd. Gemiddeld zijn er zes behandelingen nodig, maar bij PCOS zien we meestal dat het aantal benodigde behandelingen hoger ligt vanwege de hormonale invloed.

2. Elektrische epilatie bij PCOS

Sommige vrouwen hebben overbeharing in de vorm van witte, blonde, grijze of rossige haren. In dat geval kiezen we voor elektrische epilatie. Vanwege het tekort aan pigment zijn deze haren niet geschikt voor laserontharing. Als de actieve haargroei is verdwenen, zal een onderhoudsbehandeling af en toe nodig kunnen zijn. Een behandelperiode kan variëren van 6 maanden tot 2 jaar.

3. Acnétherapie bij PCOS

shutterstock_177851702Onderzoek wijst uit dat 90% van vrouwen met PCOS ook last hebben van acné of acné gerelateerde klachten. Bij vrouwen met PCOS zien we meestal ontstekingen rond de mond, op de kaaklijn en in de hals. De acnétherapie afgestemd op de persoonlijke wensen, maar natuurlijk ook specifiek op de vorm van acné en de huidconditie. Het doel van acnétherapie is de acné onder controle krijgen en huidschade zoals hyperpigmentatie en acné-littekens beperken en vervagen.

Wat kunt u zelf nog doen aan PCOS?

1. Door uw leefwijze een positieve wending te geven ervoor zorgen dat er meer ‘rust’ ontstaat in het lichaam en de hormonen, dus ook de PCOS, meer in balans zijn. Vrouwen met PCOS kunnen veel baat hebben bij een gezond voedingspatroon waarin weinig suikers voorkomen en bij het eten van veel vezels, langzame koolhydraten (zoals zilvervliesrijst en peulvruchten) en extra groente.

2. Ook is het bij PCOS belangrijk om het stressniveau zo laag mogelijk te houden. Langdurige stress zorgt er namelijk voor dat de bijnieren extra cortisol produceren. Een overschot aan corticosteroïden kan haarzakjes activeren tot de vorming van versterkte haargroei.

3. Er zijn op internet on veel blogs en informatieve stukken te vinden die geschreven zijn door vrouwen met PCOS. Hier wordt uitgelegd hoe zij met de klachten zijn omgegaan en hoe ze hun leefwijze hebben veranderd. Vaak met positieve resultaten.

Meer weten over de behandeling van overbeharing en acné bij PCOS

Laserontharing, elektrische epilatie en acnétherapie van het gelaat wordt voor vrouwen in de meeste gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed. Dit is het afhankelijk van een aanvullend verzekeringspakket. Vraag uw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.

Tijdens het intakegesprek bespreekt de huidtherapeut welke aanpak het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.

Het bericht Polycysteus ovarium syndroom & huidtherapie verscheen eerst op Huidzorg Houten | Utrecht Zeist Nieuwegein Hilversum Vianen Culemborg.

Mama’s Night Out bij Kids Lodge

$
0
0

Mama’s opgelet! Op 4 november 2016 houdt Huidzorg Houten een informatieavond over de huid & huidverbetering bij Kids Lodge. Kidslodge is één van de bekendste kinderdagverblijven van Houten en staat bekend om hun leuke evenementen voor kinderen en hun ouders. Volgende week organiseren zij een gezellige avond speciaal voor moeders. Een avond vol met gezelligheid, hapjes, drankjes en veel leuke activiteiten. De huidtherapeuten van Huidzorg Houten mogen er bij zijn en moeders een stukje wijzer maken over de huid. Er zijn nog plaatsen, dus geef je snel op!

Welke workshop geeft Huidzorg Houten?

20161028_150536Door middel van een interactieve presentatie leggen de twee huidtherapeuten Dana en Daphne van Huidzorg Houten uit over de meest herkenbare huidklachten bij vrouwen tussen de 25 en 50 jaar. Denk aan volwassenen-acné, pigmentvlekken, vroegtijdige huidveroudering en ongewenste haargroei. Hoe komen we er aan en waar heeft het mee te maken? Daarbij laten we zien hoe we dit behandelen. Omdat we allemaal weleens tobben met onze huid en we er gemiddeld best weinig van af weten, zullen de vele nieuwtjes en feiten die naar voren komen zeer interessant zijn!

Daarnaast krijgen alle ‘cursisten’ een voucher cadeau voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek bij Huidzorg Houten én een mooi pakketje met goodies. Dat wil je niet missen toch?

ZO Medical product expert aanwezig

Tot slot zal Maaike Peeters Weem, de product expert van ZO Medical alles vertellen over huidverbetering en huidverjonging met de producten van dr. Zein Obagi. Zij is ook de hele avond aanwezig voor productadvies en biedt de mogelijkheid om uw eigen huidverzorging aan te schaffen. Bij besteding vanaf € 150,- aan ZO producten ontvangt u een gratis Brightamax Deluxe sample t.w.v. € 34,95.

zo-skin-health

Inschrijven Mama’s Night Out

Vergeet jezelf niet in te schrijven, want het is zo 4 november! Neem gerust vriendinnen mee. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Meld jezelf en jouw vriendinnen aan door een e-mail te sturen naar info@kidslodge.nl.
Graag aangeven met hoeveel personen je komt.
De kosten voor deze avond zijn € 10,- per persoon. Dit is inclusief workshops naar keuze, extra activiteiten en een welkomstdrankje.

Waar moet je zijn voor de Mama’s Night Out?

U bent van harte welkom tussen 19.30 uur en 22.30 uur.

Locatie:
Hefbrug 4 (hoofdlocatie)
Houten

Tot 4 november!Mama's Night out

Het bericht Mama’s Night Out bij Kids Lodge verscheen eerst op Huidzorg Houten | Huidtherapie & Laserkliniek.

Wat doet suiker eten met de huid?

$
0
0

Huidveroudering, de één draait er zijn hand niet voor om en voor de ander is het één grote nachtmerrie. Feit blijft dat iedereen in meer of mindere mate te maken krijgt met veroudering van de huid. Genetische aanleg, zongedrag, mimiek of hormonen kunnen van invloed zijn op op dit proces.

Een minder bekend begrip dat steeds vaker in relatie tot huidveroudering wordt genoemd is glycatie, ook wel het versuikeringsproces genoemd. Glycatie is een chemisch proces, waarbij een overvloed aan suikers voor (versnelde) huidveroudering zorgt. In dit blogbericht zullen we iets meer vertellen over het fenomeen glycatie en wat je eraan kunt doen.

Waarom houden we zo van producten met suiker?

4Dat een teveel aan suiker niet gezond is weten de meeste mensen wel. Toch is het vaak lastig om zoete, suikerrijke producten te laten staan. Suiker is op een bepaalde manier verslavend voor ons lichaam. Wanneer we suiker eten gaat er een signaal af in onze hersenen, waarbij het stofje dopamine wordt aangemaakt. Dit stofje zorgt voor een toename van het geluksgevoel. Je gelukkig voelen wil iedereen wel, dus is het lichaam hierdoor nog gemotiveerder dit gevoel vast te houden door meer zoet te gaan eten.

Wanneer je ‘stopt’ met het eten van suiker zul je geen afkickverschijnselen krijgen. Wel kan het soms lastig zijn weerstand te bieden aan zoete producten met suiker. Dat gelukssignaaltje onthoudt je lichaam immers, waardoor je snel geneigd bent nog iets te pakken na een snoepje of koekje. Voor je het weet is de hele koektrommel alweer leeg!

Wat doet suiker met ons lichaam?

Behalve de bekende kristalsuiker komt suiker in allerlei vormen voor. Andere namen voor suiker zijn bijvoorbeeld glucose, fructose, galactose, sucrose, maltose en lactose. Wanneer we suiker eten wordt er insuline geproduceerd in ons lichaam, die de bloedsuikerspiegel laat stijgen. Ons lichaam zet suiker deels in om energie van te maken. Het teveel aan suikers dat we binnenkrijgen slaat ons lichaam voornamelijk op in onze vetcellen. Het verschilt per ‘suiker-soort’ hoe snel dit gaat. Fructose bijvoorbeeld staat er om bekend een echte dikmaker te zijn.

Wat doet suiker met onze huid?

Glycatie is de ingewikkelde benaming voor een chemisch proces, waarbij suikers zich binden aan eiwitten. Hoe dit proces stap voor stap werkt is niet de belangrijkste boodschap. Wat wel belangrijk is, is het effect van glycatie op onze gezonde cellen.

Bij de binding van suikermoleculen aan eiwitstructuren ontstaan schadelijke stoffen, genaamd AGE’s, ook wel versuikerde eiwitten. Deze schadelijke stoffen kunnen de eiwitstructuren in ons lichaam aantasten, die zich in onze vaatwanden, botten, haar, ogen maar ook in onze huid bevinden. Best een belangrijk proces om in de gaten te houden, aangezien eiwitten de bouwstenen van ons weefsel zijn, inclusief onze huid!

3

Bekende ‘huid-eiwitten’ zijn collageen en elastine. Dit zijn belangrijke eiwitten als het aankomt op de stevigheid en trekvastheid van de huid. Wanneer er suikerverbindingen met collageen en elastine worden gevormd verliest de huid zijn elasticiteit, worden rimpels zichtbaar en treedt er verkleuring van de huid op.

Gelukkig kan het lichaam deze schadelijke AGE’s deels opruimen, maar dit opruimproces veroorzaakt ook een ontstekingsreactie in ons lichaam. En ook een ontstekingsreactie is niet goed voor onze cellen. Linksom of rechtsom, glycatie heeft hoe dan ook invloed op onze huid.

Wat is het verband tussen suiker en huidveroudering?

We weten nu dat suikers zich binden aan eiwitmoleculen, verantwoordelijk zijn voor versuikerde moleculen en dat dit proces invloed heeft op onze huid. Samengevat: elastische vezels zullen verharden, waardoor ons weefsel stijf en minder elastisch wordt. En ja, een minder soepele huid betekent weer meer kans op huidveroudering.

2Terwijl je op je 20ste meestal nog nergens last van hebt, komt rond je 35ste opeens de aap uit de mouw. Uit onderzoeken is namelijk gebleken dat het effect van glycatie pas vanaf je 35ste levensjaar zichtbaarder worden. Net zoals zonschade, die je ook opbouwt in je jongere jaren, en die pas tot uiting als je wat ouder bent.

Hoe komt dit nu eigenlijk? Het opruimen van de schadelijke AGE’s wordt gedaan door bepaalde beschermende enzymen. Naarmate je ouder wordt vermindert de werking van deze enzymen en is je huid minder goed in staat het collageen te beschermen. De afbraak van deze cellen zal op latere leeftijd sneller gaan, waardoor je huid sneller veroudert.

Tips van de huidtherapeut om huidveroudering ontstaan door suikerconsumptie te voorkomen

100% voorkomen van glycatie is helaas niet mogelijk. Suiker bevindt zich immers in heel veel producten, ook in gezonde producten zoals fruit. Het is daarom slim om de inname van suikerrijke producten te verminderen en je te houden aan de aanbevolen twee stuks fruit per dag.

Andere tips die we kunnen meegeven zijn:

  • Vermijd voedingsmiddelen met een hoge glycemische index (GI) of glycemische lading (GL). Dit zijn bijvoorbeeld: wit brood, frites, chips, frisdranken, koekjes et cetera.
  • Eet producten met resveratrol (antioxidant) om het glycatie-effect te verminderen. Resveratrol zit onder andere in: rode druiven, pinda’s en bosbessen.
  • Vermijd zoveel mogelijk gebakken, geroosterde, gegrilde en/of gefrituurde voedingsmiddelen.

En eet af en toe ook gewoon een lekker taartje! Want daar wordt je echt niet ineens tien jaar ouder van!

Wat kan ik nog meer doen tegen huidveroudering?

1

Huidveroudering is een complex proces, waarbij vele invloeden van binnen-  en buitenaf effect hebben op de snelheid waarmee je huid veroudert. Andere invloeden zijn bijvoorbeeld: UV-straling, roken of alcohol, verkeerd cosmeticagebruik, stress, chronische ziekten, medicijnen et cetera. Natuurlijk helpt het om de invloed van deze factoren zo veel mogelijk te beperken.

Het is niet erg dat de huid door de jaren heen verandert en ouder wordt. Zolang jij je er maar prettig bij voelt. Gelukkig zijn er naast verstandig eten ook talrijke mogelijkheden om je huid in goede conditie te houden en te ondersteunen van buitenaf.

Benieuwd naar de behandelmogelijkheden voor jouw huid? Neem gerust contact met ons op voor een adviesgesprek.

Meer informatie over de behandeling van huidveroudering:

Het bericht Wat doet suiker eten met de huid? verscheen eerst op Huidzorg Houten | Huidtherapie & Laserkliniek.

Vergoedingen Huidtherapie 2017

$
0
0

Het is bijna 2017, dus ook het kiezen van een (nieuwe) zorgverzekeraar komt steeds dichterbij. Voor veel mensen een hele klus en ook niet bepaald de leukste. Welke behandelingen kan ik vergoed krijgen? Waar moet ik rekening mee houden? Deze vragen, en meer, horen wij aan het einde van het jaar maar al te vaak in de praktijk. In dit blogbericht zullen we wat meer vertellen over de vergoeding van huidtherapeutische behandelingen in 2017 en vindt u een vergoedingsoverzicht van de huidtherapeutische behandelingen per zorgverzekeraar. Handig om te checken voor het einde van het jaar!

Vergoeding Huidtherapie 2017

Huidtherapeuten zien veel huidaandoeningen voorbijkomen zoals: acné, acné-littekens, couperose, rosacea, pigmentvlekken, wijnvlekken of overbeharing. Veel van deze klachten kunnen behandeld worden, waarbij de kosten van de behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed worden door de zorgverzekeraar, zonder dat dit ten koste gaat van uw eigen risico. Nog steeds is dit bij veel mensen niet bekend.
In sommige gevallen is er één bedrag vastgesteld dat te besteden is voor meerdere therapieën zoals acnétherapie, laserontharing, elektrische epilatie en camouflagetherapie. Houdt hier dus rekening mee als u voor meerdere therapieën onder behandeling bent. De vergoedingen kunnen per kalenderjaar gelden, maar er zijn ook verzekeraars die een eenmalig bedrag aanbieden voor de verzekeringsduur.

Vergoeding acnétherapie 2017

HuidZorgHouten-ArmaFotografie-0094

Acné kan op diverse manieren tot uiting komen. Voor deze verschillende vormen van acné en rosacea bestaan allerlei therapieën die afzonderlijk of gecombineerd ingezet kunnen worden. Actieve acné kan met reinigende acnébehandelingen aangepakt worden. Voor de behandeling van rest-acné en littekens, die ontstaan zijn door ontstekingen, kunnen de fractionele laser,  micro-needling therapie, diverse soorten peelings en microdermabrasie zeer geschikt zijn.

Lees meer over de behandelingen voor acné en acné-littekens:

Vergoeding elektrische epilatie en laserontharing 2017

HuidZorgHouten-ArmaFotografie-0068

Bij aanvullende verzekeringen worden de behandelingen voor permanente ontharing in het gezicht bij vrouwen vaak vergoed. Ontharingsbehandelingen met middelen zoals hars, gel en/of crèmes worden niet vergoed.

Ontsierende haargroei in het gelaat kan door huidtherapeuten permanent verwijderd worden. Wanneer de haartjes donker van kleur zijn kan laserontharing worden toegepast. Blonde, rossige, witte en grijze haren behandelen we door middel van elektrische epilatie. Dit zijn beide permanente ontharingsmethoden.

Lees meer over de behandeling van overbeharing in het gezicht:

Vergoeding camouflagetherapie 2017

HZH (81 van 106)Huidkleurverschillen ontstaan door vitiligo, wijnvlekken, pigmentvlekken, littekens, tatoeages en rosacea kunnen door de huidtherapeut gecamoufleerd worden. De toepassing van camouflage kan huidkleurverschillen minder opvallend maken of zelfs verbergen. Dit kan met een (tijdelijke) camouflagecrème. De zorgverzekeraar vergoedt (gedeeltelijk) de lessen om de camouflage aan te brengen en de camouflageproducten.

In sommige gevallen is er ook een langdurige of zelfs definitieve behandeling mogelijk. Zo kunnen veel huidklachten tegenwoordig behandeld worden met lichtflitstherapie, waarbij bijvoorbeeld pigmentvlekken, wijnvlekken en gesprongen rode bloedvaatjes verminderen. Ook worden sommige camouflageproducten vergoed, zoals de kalmerende en ontstekingsremmende foundation Lycogel.

Overzicht vergoedingen Huidtherapie 2017

In onderstaand PDF bestand is overzichtelijk weergegeven welke bedragen per zorgverzekeraar worden vergoed. Zo kunt u inzicht krijgen in de vergoedingen van verschillende pakketten voor acnétherapie, camouflagetherapie en laserontharing en/of elektrische epilatie. Bekijk hieronder hoeveel u kan declareren!

pdficonOverzicht Vergoedingen Huidtherapie 2017 (PDF)

Let op! In dit overzicht zijn de grootste zorgverzekeraars opgenomen. Wanneer uw zorgverzekeraar er niet tussen staat, betekent dit niet dat u niets vergoed krijgt. Kijk op de website van uw zorgverzekeraar voor meer informatie.

Polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar voor huidbehandelingen

zorgvergoeding huidtherapieHet komt voor dat zorgverzekeraars voorafgaand aan de behandeling een verwijzing van uw behandelend arts wensen. Ook kan het zijn dat middels een machtigingsformulier toestemming verleend moet worden, let hier dus goed op voordat u met de behandelingen start. De polisvoorwaarden van 2017 kunnen veranderd zijn ten opzichte van de voorwaarden van 2016. Om precies te weten welke polisvoorwaarden uw zorgverzekeraar heeft opgesteld, kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Kwaliteitsregistratie van Huidzorg Houten en de huidtherapeut

kp-nvhOm in aanmerking te komen voor een vergoeding van bovengenoemde behandelingen moeten de huidtherapeuten en de praktijk aan een aantal eisen voldoen. De behandelend huidtherapeut moet lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) of werken volgens de eisen van de NVH. De praktijk moet ingeschreven staan bij het kwaliteitsregister van paramedici (BIG-registratie) en een contract hebben met de zorgverzekering. Wanneer er niet voldaan is aan een van bovenstaande voorwaarden kan het zijn dat de kosten van de behandelingen niet gedeclareerd kunnen worden en dus (deels) voor eigen rekening zijn.

Huidzorg Houten voldoet aan alle bovenstaande eisen. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. Het bedrag van de behandeling wordt direct na afloop afgerekend. U bent zelf verantwoordelijk voor de declaratie van de facturen bij uw zorgverzekeraar.

Tarieven Huidzorg Houten

Afspraak maken?

Wilt u meer informatie over de behandeling van acné, ongewenste haargroei of huidkleurverschillen in het gelaat? Of heeft u andere huidklachten of wilt u de conditie van de huid verbeteren? Vul dan onderstaand contactformulier in of bel: 030-6342561.

Het bericht Vergoedingen Huidtherapie 2017 verscheen eerst op Huidzorg Houten | Huidtherapie & Laserkliniek.

Retinol, wat is het en hoe werkt het?

$
0
0

Retinol is waarschijnlijk het populairste ingrediënt in huidverzorging. Deze alleskunner mag eigenlijk niet in je dagelijkse huidverzorgingsroutine ontbreken. Vooral niet als je het belangrijk vindt om je huid jong te houden! Daarnaast werkt retinol ook tegen huidproblemen als pigmentvlekken en acné. Toch heeft het gebruik van retinol wel wat instructie nodig. Benieuwd naar de werking van retinol en de tips die de huidtherapeut heeft? In dit blogbericht leggen we alles uit.

Vitamine A-zuur en retinol

61093734 - sources of vitamin a, color vector icons of food for infographicVitamine A is één van de allerbelangrijkste vitaminen voor de gezondheid van de huid. We krijgen het binnen via onze voeding, door het eten van bijvoorbeeld eieren, vlees, vis, bepaalden groente en zuivel. Ons lichaam kan ook vitamine A zelf aanmaken via betacaroteen, wat bijvoorbeeld zit in groente en wortels.

Vitamine A-zuur (tretinoïne) is de werkende stof van retinol. Retinol wordt in de huid omgezet tot retinoïnezuur en heeft het vermogen om zich te binden aan onze huidcellen, waardoor deze geactiveerd worden en sneller vernieuwen.

Voorheen was alleen vitamine A-zuur of tretinoïne verkrijgbaar als receptplichtig medicijn: dus met toestemming van de huisarts. Vitamine A-zuur kan namelijk echt de huidstructuur veranderen en een stof dat zo diep in de huid kan trekken wordt gezien als medicijn. Retinol is het ‘zusje’ van vitamine A-zuur of tretinoïne en werkt minder irriterend. Deze stof is wel vrij verkrijgbaar en heeft een vergelijkbare werking. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten bij het gebruik van retinol. Dit lees je verderop in het artikel.

Wat is retinol?

40181718 - anti-aging cream - wrinkle skin care. word cloud concept.In cosmetica of cosmeceuticals zit geen pure vitamine A, want dat zou meteen oxideren waardoor de werking verloren gaat. Meestal wordt een vitamine A-palmitaat (retinyl palmitate) gebruikt, een beschermende vorm. Een klein percentage van deze vorm wordt door enzymen effectief omgezet naar retinol. Het overige percentage kan opgeslagen worden in de huid en wordt aangebroken als de huid het op een later moment nodig heeft. Bijzonder toch?

Slechts 1 % wordt uiteindelijk opgenomen door de levende cellaag en de lederhuid, om daar de huidcellen te vernieuwen en bindweefsel te versterken. Dat lijkt weinig, maar toch is het voldoende voor het maximale effect.

Wat doet retinol voor de huid?

We kunnen eigenlijk stellen dat retinol algehele huidverbetering geeft. Dat is inmiddels algemeen bekend en meerdere malen bewezen in wetenschappelijk onderbouwde klinische studies.

1. Retinol zorgt voor verbetering van de wondheling

shutterstock_92887423Retinol bevordert het herstel van de huidbarrière door de stimulering van de aanmaak van nieuwe huidcellen. Dat komt onder andere door de stimulatie van de productie van hyaluronzuur, de meest belangrijke, natuurlijke hydratatiefactor van onze levende huidcellen. Hyaleronzuur werkt als een spons; het heeft het vermogen om grote hoeveelheden water aan zich binden.

2. Retinol werkt huidverjongend

Dagelijks smeren met retinol vermindert oppervlakkige rimpels en andere huidverschijnselen van het ouder worden. Retinol stimuleert de productie van collageen en elastine in de lederhuid: de bindweefselvezels die zorgen voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Dit zorgt voor minder diepe rimpels, die bijvoorbeeld het gevolg zijn van blootstelling aan zonlicht, en vervaging van fijne lijntjes. Ook zorgt retinol dat de bindweefselcellen (die collageen en elastine produceren) langer blijven leven, dus stel je huidveroudering een beetje uit.

3. Retinol voorkomt puistjes en mee-eters

Vitamine A-zuur wordt door huisartsen al tientallen jaren voorgeschreven als middel tegen acné, want het verwijdert dode huidcellen en  ’ontstopt’ de mee-eters. Retinol bevordert de groei van normale, gezonde cellen in de huid en rondom de poriën. De poriën gaan hierdoor open, waardoor talg gemakkelijker naar buiten kan stromen en de vorming van nieuwe talgophopingen en puistjes wordt voorkomen.

4. Retinol vervaagt pigmentvlekken

ZOMD Non HQ Mukti Therapy SystemRetinol heeft het vermogen om de huidtoon en huidkleur te egaliseren en wordt aanbevolen als eerste stap in de behandeling van hyperpigmentatie. Overactieve pigmentcellen worden door retinol tot rust gebracht. Onze huidtherapeuten adviseren mensen die gevoelig zijn voor hyperpigmentatie thuis retinol te gebruiken. Dit maakt het ondergaan van huidbehandelingen als peelings, micro-needling therapie en laserbehandelingen veiliger en effectiever. Meestal moet het gebruik van retinol ongeveer 3 dagen voor én na de behandeling gestaakt worden, anders in de huid te gevoelig voor de behandeling.

Waar moet je op letten als je retinol wil gebruiken?

Huidcrèmes met een hoog percentage retinol kunnen niet zonder aanwijzingen gebruikt worden. De huid moet erg wennen aan het middel. Daarom alvast een aantal tips van de huidtherapeut:

Tip 1: Volg instructies op van de huidtherapeut

Huidreacties zoals roodheid, een branderig gevoel en schilfering (met name rondom de mond) van de huid zijn soms bijwerkingen van het smeren met crèmes met retinol. Het hoort er een beetje bij, zelfs na maanden gebruik kan dit nog voorkomen. Een huid moet in het begin minimaal 6 weken wennen aan retinol. Even doorbijten dus!

HuidZorgHouten-ArmaFotografie-0021De huidtherapeut weet welke instructies nodig zijn. Door het percentage retinol stap voor stap op te bouwen, kan je vervelende huidreacties een beetje voor zijn. Ook komen de aanbrenginstructies zeer nauw. Het is bijvoorbeeld niet slim om crèmes met retinol dicht bij de ogen en de mondhoeken aan te brengen. Sommige mensen kunnen retinol niet verdragen en bij anderen werkt het weer niet sterk genoeg. En wat mag je wel en niet doen met de schilfertjes? Kortom, persoonlijke begeleiding is geen overbodige luxe.

Tip 2: Pas andere huidverzorgingsproducten aan op het gebruik van retinol

Sommige therapeutische ingrediënten, zoals benzoylperoxide, matchen niet zo goed met retinol. Je huid kan gevoeliger zijn door retinol en is daardoor niet bestand tegen allerlei bestanddelen in cosmetica. Zo zou je bijvoorbeeld allergisch kunnen reageren op geparfumeerde producten. Het is slim om overdag een serum of dagcrème met vitamine C en E te gebruiken, dit combineert goed met het gebruik van retinol ’s nachts. Het liefst wel van hetzelfde merk of volgens voorgeschreven protocol.

Tip 3: Let op de concentraties retinol bij aanschaf van een crème

Retinol wordt steeds vaker in dure crèmes en serums verwerkt, die te vinden zijn bij drogisterijen en parfumerieën. Meestal zijn de concentraties echter zeer laag, waardoor zichtbaar effect uitblijft. Zonde van het geld! Het is heel belangrijk dat het percentage retinol hoog genoeg is om de werking met tretinoïne te kunnen vergelijken. Uit onderzoek blijkt dat 1% Retinol een even goed resultaat geeft als 0,1% tretinoïne.

Tip 4: Let op de verpakking van het product met retinol

medik8 retinol 6tr

Retinol is erg instabiel als in het aanraking komt met licht en lucht. Retinol in een potje verliest bijvoorbeeld meteen werking bij opening. Een luchtdicht pompje is een veel betere verpakking. Bij het merk Medik8 worden de serums verpakt met stikstof, waardoor er tijdens de productie geen zuurstof in het serum komt. Pas wanneer de verpakking wordt geopend komt er voor het eerst zuurstof bij de substantie. De vitamine-C, retinol en andere onstabiele ingrediënten zijn ingekapseld middels nano liposomen. Dit is een stofje dat het ingrediënt stabiel houdt en tegen zuurstof beschermt. Deze inkapseling blijft 7-8 maanden stabiel. Na 7-8 maanden verliest het product iets zijn werking (+/- 80% werkzaamheid blijft over). Gelukkig is de hoeveelheid zo gekozen dat het serum tegen die tijd al op is.

Tip 5: Retinol mag niet gebruikt worden bij zwangerschap en borstvoeding

Er is veel verwarring over het gebruik van vitamine A tijdens zwangerschap. Het binnen krijgen van vitamine A via voeding, zoals een maaltijd met bijvoorbeeld worteltjes en broccoli, is juist heel belangrijk voor de zwangere vrouw. Vitamine A is dan ook niet hetzelfde als Vitamine A-zuur. Zodra een hoge dosis in de vorm van vitamine A-zuur, zoals Roaccutane, in één keer oraal wordt toegediend via tabletten, is het een heel ander verhaal. Dit is zeer schadelijk voor het ongeboren kind.
Men heeft nooit aan kunnen tonen dat gewone retinol of retinyl palmitate reden zijn voor problemen met de zwangerschap, maar nu is dit natuurlijk zeer lastig om te onderzoeken en aan te tonen. Om risico te voorkomen, wordt het gebruik retinol tijdens zwangerschap en lactatie afgeraden.

Tip 6: Blijf uit de zon met retinol

5593280_sMensen die retinol gebruiken moeten hun huid dagelijks beschermen met een zonnebrandmiddel met factor 30 of hoger en zonlicht zoveel mogelijk vermijden. De opperhuid is namelijk dunner en blootstelling aan UV-straling zou de huid UV-schade op kunnen lopen. Daarnaast adviseren we retinol ’s nachts te gebruiken, omdat retinol lichtgevoelig is.

Tip 7: Een beetje geduld

Hoewel retinol bijna een wondermiddel lijkt, zie je het resultaat niet binnen een week. Voor een goed resultaat adviseren wij om het middel minimaal 6 maanden te gebruiken. Het resultaat kan je het beste onderhouden door het ongeveer 3 tot 4 keer per week te blijven gebruiken. Mocht resultaat uitblijven, kan dat te wijten zijn aan een slechtere opname door de huid. Om het effect te versterken, kunnen deze mensen daarbij een crème gebruiken die de dode huidcellen versneld laat afschilferen (op advies van de huidtherapeut).

Huidproducten met retinol

Bij Huidzorg Houten maken we veel gebruik van het populaire ingrediënt retinol. Enkele producten met dit ingrediënt die bij ons verkrijgbaar zijn:

Ben je ook geïnteresseerd in huidverbetering en benieuwd naar de therapeutische producten met retinol of onze huidverbeterende behandelingen? Bel gerust voor het maken van een afspraak voor persoonlijk advies.

Het bericht Retinol, wat is het en hoe werkt het? verscheen eerst op Huidzorg Houten | Huidtherapie & Laserkliniek.


Dermatoloog vs. huidtherapeut: wat zijn de verschillen?

$
0
0

Huidtherapeuten en dermatologen, is dat nou hetzelfde? Of wat zijn nou precies de verschillen? Een vraag die in de praktijk veel gesteld wordt. Velen denken misschien dat het hetzelfde vak is, maar nee! Dermatologen en huidtherapeuten zijn heel verschillende specialisten. Wél zijn beiden gericht op hetzelfde orgaan: de huid! De huid is het grootste orgaan van ons lichaam, dus die verdient net als de rest van ons lichaam goede zorg. Gelukkig zijn er genoeg dermatologen en huidtherapeuten die hierin begeleiding bieden. Ben je benieuwd naar wat beide takken in de gezondheidszorg precies doen? Lees dan vooral verder!

Verschillen tussen dermatoloog en huidtherapeut

Op verschillende gebieden zijn dermatologen en huidtherapeuten van elkaar te onderscheiden. In dit blogbericht wordt verteld welke verschillen dit zijn en hoe dit zich uit in de praktijk.

Verschil 1: Andere opleiding

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen de dermatoloog en de huidtherapeut op basis van de opleiding die beiden gevolgd hebben.

61319350 - group of people holding the dermatology written speech bubbleEen dermatoloog is een huidarts die zich na de universitaire studie geneeskunde heeft gespecialiseerd in de dermatologie, oftewel in aandoeningen van huid, haar en nagels. Deze specialisatie duurt ongeveer 5 jaar bovenop de 6-jarige studie geneeskunde. Naast kennis van huidziekten, moet de dermatoloog ook inzicht hebben in allerlei immunologische, reumatische en inwendige ziekten en/of stoornissen die bepaalde huidaandoeningen kunnen veroorzaken en/of verergeren.

Huidtherapeuten zijn paramedici, die met succes de 4-jarige HBO opleiding Huidtherapie op de Hogeschool Utrecht of Haagse Hogeschool hebben afgesloten. Tijdens de opleiding staat het onderzoeken en behandelen van de zieke en beschadigde huid centraal. Dermatologie is één van de belangrijkste vakken tijdens de opleiding Huidtherapie. Aangezien de huidtherapeut tijdens haar carrière (de meeste huidtherapeuten zijn vrouwen) met een breed scala aan huidaandoeningen te maken krijgt, is een brede dermatologische kennis een must om het vak op een professionele wijze uit te kunnen oefenen. Verder traint de huidtherapeut de technische vaardigheden van diverse therapieën tijdens de opleiding en stages. Een huidtherapeut houdt haar kennis na afronding van de opleiding up-to-date door het volgen van nascholing en cursussen, die elke 5 jaar ingediend moeten worden bij het Kwaliteitsregister.

Verschil 2: type klachten

Bij beiden disciplines komen patiënten met huidklachten, maar een dermatoloog ziet vaak een ander soort huidklachten dan de huidtherapeut.

19614791 - man scratching allergic skinEen dermatoloog ziet veel patiënten tijdens het spreekuur met klachten als eczeem, psoriasis, SOA’s, allergieën, jeuk en verdachte, mogelijk kwaadaardige, huidtumoren. Veelal zijn het klachten waarbij medicatie noodzakelijk is om de klacht weg te nemen. De dermatoloog onderzoekt de patiënt en bepaalt daarna welke medicatie of crème iemand krijgt, of welke specifieke behandeling nodig is. Sommige dermatologen oriënteren zich, net als een deel van de huidtherapeuten, ook op cosmetisch gebied.

Tegenwoordig komen veel mensen op eigen houtje naar de huidtherapeut. De meest geziene klachten bij de consulten van een huidtherapeut zijn: acné en acné-littekens, overbeharing of ongewenste haargroei, pigmentproblematiek, goedaardige huidtumoren, couperose, rosacea, wijnvlekken, oedeem (vochtophoping), vroegtijdige huidveroudering en littekens. Deze huidklachten zijn te behandelen met diverse huidtherapeutische behandelingen, zoals lasertherapie, lichtflitstherapie, acnétherapie, peelings, oedeemtherapie, et cetera. Huidtherapeuten mogen geen medicijnen voorschrijven, maar dat is voor deze huidklachten meestal niet nodig.

Verschil 3: onderzoek en diagnose

16756410_sEen dermatoloog mag een diagnose stellen na dermatologisch onderzoek, zoals het nemen van een huidbiopt, kweekonderzoek of een allergietest. Het stellen van de diagnose is dan ook een belangrijk onderdeel in het werkterrein van de dermatoloog.

Een huidtherapeut stelt geen diagnose, maar behandelt vaak nadat de diagnose is vastgesteld door de dermatoloog of huisarts. Wel is een huidtherapeut getraind om huidverschijnselen te herkennen en te beoordelen. Meestal kunnen zij de diagnose stellen na het afnemen van een vraaggesprek en huidinspectie door de loupelamp. Indien er twijfel is over de diagnose, pleegt de huidtherapeut overleg met de huisarts of dermatoloog. Huidtherapeuten hebben dan ook een belangrijke signaleringsfunctie bij verdachte plekjes.

Verschil 4: verwijzing nodig of direct toegankelijk

Als je huidklachten hebt en naar de dermatoloog wilt, heb je een verwijzing van je huisarts nodig. De huisarts ziet veel huidproblemen en als deze denkt dat het van belang is om naar de dermatoloog te gaan, zal er een verwijsbrief worden geschreven. Vaak verwijzen huisartsen naar dermatologen in de buurt van de eigen praktijk.

De huidtherapeut is sinds 2011 direct toegankelijk. Dit betekent dat er geen verwijzing nodig is van de huisarts om naar een huidtherapeut te gaan. Huidtherapeuten kunnen aan de hand van screening bepalen of iemand goed doet aan een huidtherapeutische behandeling wanneer iemand nog niet bij de huisarts is geweest.

Verschil 5: contact met de patiënt

HuidZorgHouten-ArmaFotografie-0030Over het algemeen heeft de huidtherapeut meer tijd voor de patiënt gereserveerd dan de dermatoloog. Huidtherapeuten hebben daardoor meer gelegenheid om te begeleiden in preventie, het geven van thuisadviezen en het bieden van een luisterend oor.

Dermatologen zien meer patiënten op een dag dan de huidtherapeut en besteden praktische verrichtingen uit aan dermatologische verpleegkundigen of praktijkassistenten, waardoor het contactmoment meestal korter is. Uiteraard is een goede dermatoloog ook op de hoogte van de impact van het hebben van een huidklacht op een mensenleven en vindt hij of zij het belangrijk dat een patiënt zich begrepen voelt en uiteindelijk tevreden het ziekenhuis verlaat.

Samenwerking tussen de dermatoloog en de huidtherapeut

Omdat beiden disciplines in de zorg veel over de huid weten kunnen ze elkaar goed aanvullen.

45874338_sSteeds vaker kiest een dermatoloog ervoor om patiënten door te sturen naar de huidtherapeut, als ze denken dat de huidtherapeut passende behandelingen voor een patiënt heeft, of de behandeling van de dermatoloog goed kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan goedaardige huidtumoren die de huidtherapeut zeer netjes kan behandelen, of wanneer iemand medicatie krijgt voor acné en de huidtherapeut met acnétherapie en productadvies de medicamenteuze behandeling goed kan ondersteunen. Op deze manier kan de best mogelijke zorg voor de patiënt gecreëerd worden.

Andersom kan het helaas nog niet, een huidtherapeut kan de patiënt niet direct doorverwijzen naar de dermatoloog. De huidtherapeut moet de patiënt eerst naar de huisarts sturen, en vanuit daar kan weer verwezen worden naar de dermatoloog.

Bekendheid huidtherapie

Helaas weten nog veel dermatologen niet precies wat een huidtherapeut doet en wat deze kan betekenen voor patiënten, dit komt mede door de onbekendheid van het beroep. nvhDe beroepsvereniging van huidtherapeuten, de NVH (Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten), doet er alles aan om het vak op de kaart te brengen, ook onder artsen en dermatologen.

Zo voelen wij als praktijk (Huidzorg Houten) ons ook verantwoordelijk om het vak op de kaart te zetten, middels blogberichten, ervaringsverhalen en informatie over huidaandoeningen op onze website en social media en het organiseren van voorlichtingsavonden en inloopspreekuren.

Vergoeding bij de dermatoloog en de huidtherapeut?

zorgverzekeraar huidtherapieVergoedingen… Hoe zit het nou precies? De zorgverzekering vergoed voor beide disciplines vaak een deel of de gehele behandeling, soms is hiervoor een verwijsbrief nodig. In dit blogbericht kun je meer informatie vinden over de vergoedingen met betrekking tot huidtherapie. Het is belangrijk om goed te controleren hoe je verzekerd bent en of de behandeling bij de specialist wordt vergoed, zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Veel informatie… En het blijft lastig. Want waar ben je nou aan het juiste adres? Of wil je meer informatie over de behandelingen die we bij Huidzorg houten te bieden hebben? Vul dan onderstaand formulier in, of bel: 030-6342561. U bent van harte welkom voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Het bericht Dermatoloog vs. huidtherapeut: wat zijn de verschillen? verscheen eerst op Huidzorg Houten | Huidtherapie & Laserkliniek.

Huidverbeterende behandelingen: welke keuze is er?

$
0
0

Huidverbeterende behandelingen hebben als doel om de huid gezonder te laten functioneren. Een gezonde huid is automatisch ook een mooie huid en dat willen we natuurlijk allemaal wel. De vraag naar huidverbetering is zeer groot en er wordt tegenwoordig zoveel aangeboden, dat men door de bomen het bos niet meer ziet. Een huidtherapeut voert alleen behandelingen uit waarvan de werking met wetenschappelijk onderzoek in theorie en praktijk bewezen is. De behandelingen zijn meestal intensiever en grondiger vergeleken met een schoonheidsbehandeling.

De huidtherapeut is een expert op het gebied van de gezondheid van de huid. Zij zijn niet alleen gericht op het verminderen van huidklachten, maar helpen ook de huid in optimale conditie te houden. Voor een bezoek aan de huidtherapeut hoef je dus niet persé een huidklacht te hebben. In dit blogbericht leggen we uit met welke huidverbeterende behandelingen je je huid een ‘workout’ geeft, met de huidtherapeut als personal coach.

Wat is huidverbetering?

10050421_s

Huidverbeterende behandelingen zijn gericht op:

  1. Het versnellen van de celdeling, dat betekent vernieuwing van de opperhuid en minder dikke hoornlaag (‘opfrisssen’ en minder kan op mee-eters).
  2. Prikkelen van de bindweefselcellen; hiermee versterken we de lederhuid door stimulatie van de aanmaak  van collageen (vergladden).
  3. Verbeteren van de huiddoorbloeding; hierdoor gaat er meer zuurstof en voeding naar de cellen.
  4. Het onder controle krijgen van pigmentcellen en talgklieren, waardoor er minder oneffenheden opkomen en de huid egaliseert.

Hoe werkt huidverbetering?

Omdat onze huid zo’n fantastisch herstelvermogen heeft, zetten huidtherapeuten de huid expres aan het werk en pesten zij de huid een beetje. Hierdoor worden de huidcellen en bindweefselcellen als het ware wakker geschud. De behandeling wordt geleidelijk opgebouwd in intensiteit. Op deze manier kunnen we alle huidlagen optimaal aan het werk zetten. Daarbij is het belangrijk om de huid genoeg tijd en rust geven om weer nieuwe cellen en collageen aan te maken. Dosering is de kunst van ons vak!
Uiteraard is het ten eerste belangrijk dat de veroorzakende factoren van huidoneffenheden als pigmentvlekjes en onzuiverheden aangepakt worden. Anders dweil je met de kraan open. De huidtherapeut beschikt over voldoende dermatologische kennis om dit bij de wortel aan te pakken en geeft hierin advies.

Welke behandelingen verbeteren de huid?

De 4 meest voorkomende huidverbeterende behandelingen lichten we uit:

1: Huidverbeterende peelings

peeling hzhPeelings bestaan uit natuurlijke zuren, waarvan de samenstelling en de kracht kan variëren. Voor elke huid is een gepast peeling. De zuren verweken de dode huidcellen, waardoor deze versneld afschilferen en de aanmaak van nieuwe huidcellen versneld wordt. Deze nieuwe huidcellen zijn rond van vorm en bevatten genoeg water, waardoor de huid weer gehydrateerd raakt en gladder aanvoelt. Er bestaan ook peelings die juist ontstekingsremmend werken en de talgproductie onder controle brengen, gladmakende peelings die reliëf door grove poriën, acné-littekens en fijne lijntjes verminderen en peelings die overtollig pigment vervagen en zorgen voor een verbeterende huidteint. De prijs is € 75,- voor een medium intensieve peel en € 120,- voor een intensieve peel. Meer informatie

Voordelen van peelings

Het grootste voordeel van peelings is dat elk zuur een specifieke werking heeft, waardoor de behandeling afgestemd kan worden op elke huidconditie. Omdat de huidtherapeut kennis heeft over de ingrediënten, kan zij goed onderbouwen waarom een bepaald zuur werkt voor de cliënt. Daarnaast bevatten veel peelings een mix van verschillende zuren, waardoor er in deze behandeling veel verschillende oneffenheden tegelijk behandeld kunnen worden. Bijvoorbeeld de DermaQuest Power Pumpkin Peel met glycozuur, salicylzuur, melkzuur en pompoenenzymen; deze peeling verfijnt fijne lijntjes en grove poriën, maar vermindert ook pigmentvlekjes en mee-eters en ontstekingen. Algehele huidverbetering dus. Ook is de intensiteit van elke peeling mooi op te bouwen in kuurvorm. De huid wordt na elke peeling sterker en weerbaarder, waardoor je geleidelijk het einddoel bereikt.

2: Huidverbetering met microdermabrasie

HuidZorgHouten-ArmaFotografie-0040Microdermabrasie is een mechanische peeling, dat wil zeggen: verwijderen van dode huidcellen door beweging, oftewel schuring. Met lasergeslepen diamantkopstukjes polijsten we de huid intensief, terwijl de huid iets opgezogen worden middels een vacuüm functie. Dit zorgt voor een geconcentreerde peeling, die niet te vergelijken is met het gebruik van een scrub of peeling thuis. De huid blijft wel intact. Indien er voor effect dieper behandeld moet worden, adviseren we liever een andere behandeling. De prijs van microdermabrasie is € 75,- en gecombineerd met dieptereiniging € 100,-. Meer informatie

Voordelen van microdermabrasie

We zien de dode huidcellen er direct vanaf komen. Deze worden opgevangen in de filter. Het voordeel is dat er thuis niet zoveel huidcellen loskomen, waardoor je weinig last hebt van schilfering of velletjes. Ook kan de huidtherapeut goed de dosering afstemmen per huidgebied. Dat maakt de behandeling zeer controleerbaar en veilig voor alle huidtypen. De cliënt voelt meteen dat de huid gladder is; er is dus direct effect. Ideaal als je een snelle oppepper wil, of een behandeling vooraf aan een speciale gelegenheid zoals een feest of bruiloft. Ook een voordeel van microdermabrasie is dat deze behandeling goed gecombineerd kan worden met een dieptereiniging oftewel het uitdrukken van mee-eters. Microdermabrasie is niet zo geschikt bij een huid met ontstekingen.

3: Huidverbetering met micro-needling therapie

ArmaFotografie-HuidZorgHouten-064Met de Dermapen prikkelen we de opperhuid én de lederhuid. Deze speciale pen heeft een kopstukje met fijne naaldjes, waarmee we loodrecht naaldjes onder beweging in de huid laten vibreren. Deze prikkeling zet het regeneratievermogen van de huid op gang, waardoor de huidkwaliteit verbetert.  De behandeling kan cosmetisch uitgevoerd worden met 0,5 mm diepte of medisch met 1 tot 2 mm diepte. Met micro-neelding therapie behandelen we meestal wat dieper in de huid dan peelings en microdermabrasie. Dat kan nodig zijn als er schade is in het bindweefsel, bijvoorbeeld bij acné-littekens of trauma-littekens, rimpels en fijne lijntjes en grove poriën. Deze huidklachten behandelen we tegenwoordig het meest effectief met de fractionele laser Resurfx. Mocht men dit niet zien zitten vanwege het kostenplaatje of de intensiteit, dan is micro-needling therapie nog steeds een mooi alternatief. De prijs van micro-needling therapie voor het gezicht is € 125,- per behandeling. Meer informatie

Voordelen van micro-needling therapie

Micro-needling therapie kan heel lokaal uitgevoerd worden en de intensiteit is goed af te stemmen per huidgebied. Het huidverbeterende effect van micro-needling therapie gaat geleidelijk, maar is nog lang zichtbaar: tot ruim 12 weken na de behandeling. Collagene vezels die daarbij zijn aangemaakt zijn zelfs blijvend, dus het vergladdende effect is een lange termijn resultaat. Huidveroudering kan daarentegen niet stopgezet worden, dus onderhoud bevelen we aan. Micro-needling therapie maakt de huid niet alleen gladder, maar is ook zuiverend bij onzuiverheden en egaliserend op huidverkleuringen. Er kan een peptide peeling toegevoegd worden om de intensiteit op te bouwen.

4: Skin resurfacing met fractionele laserbehandeling

ArmaFotografie-HuidZorgHouten-135Met de komst van de Erbium Glass laser (1565 nm) M22 Resurfx heeft Huidzorg Houten huidverbetering naar een hoger niveau getild. Nog niet eerder hebben we zo diep in de huid kunnen behandelen, zonder extra bijkomende behandelrisico’s. De scanner van de laser zet laserpulsen heel netjes naast elkaar tot halverwege de lederhuid. De pulsen stollen het weefsel in kleine kolommetjes. De huid maakt daarna nieuw weefsel aan, dat wil zeggen; het oude weefsel wordt vervangen door nieuw en sterk collageen. De opbouw duurt wel enkele maanden, je huid is er zelfs  6 tot 9 maanden later nog druk mee! Met de Resurfx behandelen we littekens, acné-littekens, striae en rimpels, maar ook mensen met een doffe huid, beginnende huidveroudering en grove poriën kunnen met de Resurfx behandeld worden. Zij hebben doorgaans na 3 behandelingen voldoende effect bereikt. De prijs van een fractionele laserbehandeling varieert van € 175,- voor een deel van het gezicht tot € 325,- voor het hele gezicht. Meer informatie

Voordelen fractionele laserbehandelingen

Een groot voordeel van de fractionele laserbehandeling met de Resurfx is het effect van de behandeling. Deze is bijna altijd goed zichtbaar. Wel gaat het opbouw van collageen geleidelijk, waardoor je snel went aan resultaat. Daarom maken we altijd foto’s vooraf aan de behandeling, waardoor je goed kan vergelijken vanaf de beginsituatie. De meeste mensen zien ook zonder foto’s effect, meestal bij elke behandeling weer meer. Vrouwen merken op minder make-up nodig te hebben, er frisser en minder vermoeid uit te zien en minder onzuiverheden te krijgen.
De intensiteit van de behandeling is sterk. Direct na de behandeling is de huid rood en gezwollen. Ondanks enkele vlekkerige roodheden en lichte vervelling, zal jouw omgeving enkele dagen laten niet goed kunnen opmerken dat je zo’n intensieve behandeling hebt gehad. Dat komt omdat de laser de opperhuid verder intact laat en de huidcellen niet verdampt. Dit maakt de behandeling veilig; de kans op infecties, wondjes en pigmentverschuivingen is nihil. De behandeling is kostbaarder in tegenstelling tot de bovenstaande behandelingen vanwege de kostbare geavanceerde laser die we gebruiken, maar doorgaans heb je minder behandelingen nodig om huidverbetering te bereiken.

Welke huidverbeterende behandeling is voor mij geschikt?

HH (11 van 38)Welke behandeling bij je past is afhankelijk van jouw persoonlijke wensen, levensstijl, verwachtingen en natuurlijk de behoefte van de huid. Heb je een druk leven en wil je intensief behandeld worden? Dan is de fractionele laserbehandeling wellicht iets voor je. Vind je het juist fijn om direct effect te hebben en juist prettig elke 4 tot 6 weken langs te komen? Dan past microdermabrasie misschien bij je. Tijdens het intakegesprek peilt de huidtherapeut welke behandeling het beste overeenkomt met jouw hulpvraag en bespreekt zij alle mogelijkheden. Uiteindelijk geef je zelf toestemming om over te gaan op behandeling. Tussendoor evalueert de huidtherapeut of de voortgang naar wens verloopt. Zo niet, dan kan er overgestapt worden naar een andere intensiteit of een ander soort behandeling.

Meer informatie over huidverbetering?

Meer informatie over de bovenstaande behandelingen en de andere huidtherapieën vindt u op onze website en bij het bekijken van de video’s. Uiteraard kunt u altijd contact met ons opnemen via onderstaand contactformulier of via 030-6342561.

Het bericht Huidverbeterende behandelingen: welke keuze is er? verscheen eerst op Huidzorg Houten | Huidtherapie & Laserkliniek.

Droge handen? 6 tips van de huidtherapeut

$
0
0

In de winter hebben veel mensen last van droge handen. Droge handen voelen trekkerig en ruw aan en zijn pijnlijk zodra de huid open scheurt en kloofjes vertoont. Ook jeuk en roodheid zijn verschijnselen die gepaard gaan met droge handen. Droge handen komen bijna in alle leeftijdscategorieën voor. In dit blogbericht legt de huidtherapeut uit hoe droge handen veroorzaakt worden en wat je aan deze vervelende klacht kan doen. 

Hoe ontstaat een droge huid?

de hoornlaagHet probleem speelt zich af in de hoornlaag (stratum corneum). Deze bovenste huidlaag bestaat uit dode en levende cellen en heeft een belangrijke barrièrefunctie. De hoornlaag beschermt ons tegen allerlei indringers van buitenaf, zoals chemische stoffen, bacteriën en andere micro-organismen. Om de huidcellen heen ligt een vettig laagje bestaande uit een eiwit en een zogeheten  ‘Natural Moisturizing Factor‘. De huidcellen worden onderling nog meer opgevuld met een vettig smeerseltje bestaande uit cholesterol, ceramides en triglyceriden. De huid produceert dus vanuit de onderliggende lagen een natuurlijk oliefilmpje. Bij een droge huid is er sprake van vochtverlies in de huidlagen. De natuurlijke barrièrefunctie is aangetast door een tekort aan huidvetten.

Oorzaken van droge handen

droge huid handenDroge handen worden meestal veroorzaakt door een combinatie van factoren, waarvan het koude winterweer en de lage luchtvochtigheid de belangrijkste zijn. De droge lucht binnen en buiten zorgen ervoor dat het water in de huid makkelijk verdampt. Dit merk je ook bij werken in airconditioning of na een lange vlucht. Als je daarbij de handen extra vaak moet wassen, schoonmaakt zonder huishoudhandschoenen en regelmatig een flink warme douche neemt, is de kans groot dat je ook last krijgt van droge handen. Zeep spoelt belangrijke beschermende huidvetten weg. De huid heeft een paar dagen de kans nodig om hiervan te herstellen, maar krijgt die kans meestal niet. Ouderen hebben sneller last van droge handen. De bovenste huidlaag van oudere mensen is dunner en bevat minder levende cellen die van nature water bevatten.

Wat kan je doen aan droge handen?

De huidtherapeut geeft 6 tips om droge handen te voorkomen en te verzorgen.

Tip 1: Droge handen invetten

47630678_sHoe droger de huid is, hoe vetter de zalf moet zijn. Het vette laagje trekt niet in, maar zorgt voor een beschermend schild, waardoor er niet nog meer water uit de huid kan onttrekken. De huid krijgt zo even de tijd om extra huidvetten aan te maken. Crèmes met huideigen vetten, zoals fosfolipiden, ceramides en vetzuren kunnen de huidbarrière weer goed herstellen. Ook ureum staat bekend om vochtvasthoudende eigenschappen. Plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, olijfolie of kokosvet zijn de meest effectieve, veilige en goedkope middelen om een droge huid te verzorgen. Ook de ouderwetse vaseline en uierzalf zijn goede opties. Moet je je handen veelvuldig wassen en spoel je de crème er continu af? Smeer dan voor het slapen gaan een dikke laag zal op de handen en draag daaroverheen katoenen handschoenen, zodat het de hele nacht in kan trekken.

Tip 2: Gebruik milde zeep

Gebruik bij het wassen van de handen een hele milde zeep, zoals een wasgel voor baby’s. Was de handen ook niet met heet water en smeer ze meteen in na het afdrogen. Vermijd antibacteriële zepen, deze zijn extreem uitdrogend.

37055942_sTip 3: Draag handschoenen

Wees zuinig op je huid en draag handschoenen bij het schoonmaken en tuinieren en trek bij koud weer handschoenen aan voordat je de deur uit gaat.

Tip 4: Let op je voeding

Bij een droge huid is de verbranding in het lichaam te hoog. Ieder orgaan gebruikt een vuurtje om stoffen op te nemen en om te zetten in lichaamseigen stoffen. Ook de huid. Dit wordt katabolisme genoemd. Geraffineerde koolhydraten met snelle suikers hebben een hoge verbrandingsgraad en leveren een belangrijke bijdrage aan een droge huid. Beperk dus de consumptie van zoete producten of voedingsmiddelen waar veel suiker aan is toegevoegd.
Krijg je daarnaast wel voldoende eiwitten en essentiële vetten binnen? Dit zijn bouwstoffen met een lage verbrandingsgraad. Vooral omega 3 en 6 en vitamine E zorgen voor sterke celwanden, zodat het water in de levende cel blijft. Eet voldoende noten, vis en avocado. Ook vitamine A en B2 uit verschillende groenten en fruit zijn belangrijke voedingsstoffen om een droge huid te voorkomen.

Tip 5: Drink voldoende water

rimpels na badDe huid kan alleen van binnenuit gehydrateerd worden en is dus afhankelijk van het waterbalans van je lichaam. Zorg dus dat je voldoende water drinkt, zodat er genoeg vocht naar de huidcellen kan gaan.

Tip 6: Zorg voor een goede luchtvochtigheid

Maak de kamertemperatuur binnen niet te hoog. Door vochtverdampers in je huis te plaatsten of een bakje met water aan je centrale verwarming (bijvoorbeeld in de slaapkamer) te hangen, zorg je dat de lucht binnenshuis niet te droog wordt. Blijf ook in de winter het huis ventileren.

Schakel hulp in bij extreem droge handen

Meestal is een droge huid onschuldig en tijdelijk. Kijk eerst of je de oorzaken kan voorkomen door de bovenstaande voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Mocht de droogte flink uitbreiden, langdurig aanhouden en met pijnlijke kloven of bloederige scheurtjes gepaard gaan, neem dan contact op met je huisarts. Het kan zijn dat je allergisch bent voor bepaalde stoffen. Misschien is er sprake van een onderliggende huidklacht, zoals eczeem of atopische dermatitis.

Het bericht Droge handen? 6 tips van de huidtherapeut verscheen eerst op Huidzorg Houten | Huidtherapie & Laserkliniek.

Hoe ontdek je een melanoom?

$
0
0

Vandaag de dag weet iedereen wat een melanoom zo ongeveer is. En dat is maar goed ook, want 5% van alle vormen van huidkanker betreft een melanoom. Maar liefst 600 Nederlanders komen jaarlijks te overlijden door een melanoom. Niet niks dus. Het is van belang om een melanoom zo vroeg mogelijk op te sporen, zodat er sneller behandeld kan worden en de kans groter is dat je ervan kan genezen. Maar hoe spoor je een melanoom dan op, waar moet je op letten en zijn melanomen überhaupt te voorkomen? De huidtherapeuten van Huidzorg Houten hopen je op de meest gestelde vragen rondom melanomen een passend antwoord te geven.

Wat is een melanoom?

15472524 - melanomaEen melanoom is een kwaadaardige vorm van huidkanker. Melanomen kunnen uit het ‘niets’ ontstaan, maar meestal vormt een melanoom zich uit een al langer bestaande moedervlek. De voorkeurslocaties van een melanoom verschillen per geslacht. Bij vrouwen komen melanomen meestal voor op de benen en bij mannen worden melanomen meestal gezien op de rug en op de romp. Maar let op! Dit zijn de meest voorkomende locaties, dit betekent niet dat een melanoom niet op een andere plek op het lichaam kan ontstaan.

Wie krijgt vaak te maken met een melanoom?

Meestal krijgen ouderen te maken met een vorm van huidkanker. Echter komt het melanoom ook steeds vaker bij jongeren voor. Melanomen ontstaan vaak bij mensen wie overmatige zonexpositie ondergaan, mensen met veel moedervlekken (denk hierbij aan zo’n 100 moedervlekken) en je hebt ook een grotere kans op het ontwikkelen van een melanoom wanneer iemand in je familiekring een keer een melanoom heeft gehad. Ten slotte heb je een grotere kans op het ontwikkelen van een melanoom als je een erg blanke huid en blond of rood/rossig haar hebt.

Nog steeds willen veel mensen ‘lekker gebruind’ zijn. Niet alleen in de zomer maar het hele jaar door. Warme landen en de zonnebank worden veelvuldig opgezocht, en om deze reden groeit het aantal gediagnosticeerde melanomen elk jaar sterk.

Hoe herken je een melanoom?

Vaak vragen mensen aan elkaar, wat vind jij van deze moedervlek? Of, moet ik naar dit plekje laten kijken? Dit is alleen maar erg goed! Bewust zijn van je eigen moedervlekken en andere erop attenderen wanneer je een plekje ziet waar je je twijfels over hebt. Het is van belang dat u uw moedervlekken in de gaten houdt, de volgende signalen vereisen wat extra aandacht:16756410_s

  • Het ontstaan van een nieuwe moedervlek
  • Bestaande moedervlekken die de afgelopen tijd zijn gegroeid (qua grootte)
  • Jeukende en/of pijnlijke moedervlekken
  • Moedervlekken welke bloeden of waar een korstje overheen is komen te liggen
  • Het veranderen van kleur van de moedervlek. Soms ontstaan er meerdere kleuren in 1 moedervlek of wordt de moedervlek ineens een stuk donkerder

Naast deze signalen kun je moedervlekken ook screenen op een melanoom door de zogeheten ABCDE-methode. 

De ABCDE-methode, hoe werkt dat precies?

40592894 - abcde rule for the early detection of melanomaBij de ABCDE-methode kijk je naar de huid en de moedervlekken waar je je twijfels over hebt. Deze regel gaat stap voor stap na of het plekje mogelijk verdacht is of niet. Letter voor letter wordt uitgelegd waar je op moet letten.

A- Asymmetry

De A staat voor Asymmetry. Het woord zegt het al. Is het plekje mooi symmetrisch, of niet? Een melanoom is meestal asymmetrisch.

B- Border

De B staat voor Border, voor de rand/buitenzijde van het plekje. Is deze onregelmatig of netjes aansluitend? Een melanoom heeft meestal een grillige vorm.

C- Color

De C staat voor Color. Welke kleur heeft het plekje? En zijn er meerdere kleuren zichtbaar in het plekje of heeft het 1 duidelijke kleur? Een melanoom heeft vaak een zwarte kleur of bestaat uit meerdere kleuren.

D- Diameter

De D staat voor Diameter. Hoe groot is het plekje? Een melanoom is meestal groter dan 6 mm.

E- Evolving

De E staat voor Evolving. Dit houdt in, in hoeverre is het plekje de afgelopen tijd veranderd? Hierbij wordt vooral gelet op verandering qua kleur, grootte en vorm van het plekje.

Aan de hand van deze letters kan je een beetje inschatten met wat voor plekje je te maken hebt. Mocht je nou een moedervlek zien die alleen wat asymmetrisch is, is er niet gelijk reden voor paniek. Mocht je een moedervlek hebben wat asymmetrisch is, 3 verschillende kleuren heeft en ook nog jeukt? Dan is het verstandig direct naar de huisarts te gaan om alles uit te kunnen sluiten.

Controle bij de huisarts of bij de dermatoloog

11429881 - medical examination of birthmarkDe ABCDE-methode is een leidraad om de meest opvallende plekjes zelf te kunnen beoordelen. Artsen (de huisarts en de dermatoloog) kunnen dit veel beter bepalen. Artsen hebben ook bepaalde apparatuur, bijvoorbeeld een dermatoscoop om een plekje goed te kunnen bekijken. Zo’n dermatoscoop maakt de uitslag veel betrouwbaarder, omdat de dermatoscoop het plekje  sterk vergroot in beeld brengt. Op deze manier kan de arts veel beter inschatten of het goed- of kwaadaardig is.

Dus mocht je echt twijfelen over een plekje of over een bepaalde moedervlek, schroom dan niet om naar de huisarts te gaan! Beter een keer teveel naar de huisarts als er niks aan de hand is, dan net te laat aan de bel trekken, omdat je dacht dat het niet nodig was…

Bekijk de video “Beste 16 jarige ik”

Wat kan je zelf nog doen om een melanoom te voorkomen? Deze indringende video maakt het duidelijk en is een echte eye-opener! Bekijk de video.

Bron: Stichting Melanoom

Tips om een melanoom zo min mogelijk kans te geven en er op tijd bij te zijn:

  • 25830840_sSmeer je in met zonnebrand. Gebruik hierbij minstens een SPF 30 en smeer herhaaldelijk in. Doe dit niet alleen in de zomer als je op het strand gaat liggen, maar ook in de winter. Ook dan richt de zon blijvende schade aan. Lees ook het blog: Waar moet een goede antizonnebrandcrème aan voldoen? en onze adviezen voor een optimale zonbescherming in: Zonlicht in combinatie met de huid.
  • Spreek andere ook aan op het feit dat het insmeren met zonnebrand echt nodig is. Veel mensen blijven het vervelend of ‘niet nodig’ vinden.
  • Vermijd de zonnebank
  • Controleer je eigen plekjes op je hele lichaam 1 keer in de maand. Kies er bijvoorbeeld voor om dit op elke eerste maandag van de nieuwe maand te doen. Dit hoeft je maar een paar minuten te duren.
  • De huidtherapeuten van Huidzorg Houten zijn opgeleid op verdacht kwaadaardige vlekjes op te sporen en te herkennen. Het komt dan ook regelmatig voor dat we cliënten attenderen op ‘verdachte’ vlekjes. We zijn geen artsen of dermatologen, dus stellen geen diagnose. Daarom verwijzen wij u naar de huisarts. Daarbij proberen we ons steentje bij te dragen door bewustwording over de gevaren van UV-straling op landelijke schaal én in de praktijk te vergroten.

Conclusie

Wij hopen dat je na dit blogbericht wat meer kennis hebt over het fenomeen ‘melanoom’. Wees scherp en houd je eigen lichaam goed in de gaten! Als je twijfelt, ga vooral naar de huisarts. En tot slot: laat jezelf NOOIT verbranden!

 

Het bericht Hoe ontdek je een melanoom? verscheen eerst op Huidzorg Houten | Huidtherapie & Laserkliniek.

Haartjes op je bovenlip: wat moet je er mee?

$
0
0

Voor veel vrouwen zal dit een herkenbaar ‘probleem’ zijn: haartjes op de bovenlip. Het ziet er ook wel uit als een donkere schaduw op de bovenlip, of beharing in de vorm van lange, witte haartjes onder de neus en bij de mondhoeken. Vooral wanneer je huid wat bleker is valt het meer op. Met name in het daglicht of bij een lage zonstand. Je kijkt in de autospiegel en je schrikt: ik zie haartjes! (Wees gerust, een ander ziet ze echt niet zo goed als jij…) In dit blog lees je meer over beharing, de voor- en nadelen van verschillende ontharingsmethoden én belangrijke feiten die er bij komen kijken.

Je bent niet de enige met haartjes

bovenlipAnders dan het huidige schoonheidsideaal ons doet geloven, is haargroei op de bovenlip bij vrouwen een doodnormaal verschijnsel. Waarschijnlijk krijgt wel 80% van de vrouwen hier in meer of mindere mate een keer mee te maken. Het is alleen niet iets wat je aan de grote klok hangt. Je hoort een vrouw niet zeggen voordat ze naar een feestje gaat: “Ik kom er aan, nog even mijn snor scheren”, of: “Heerlijk naar de schoonheidsspecialiste om mijn snor te laten harsen”. Misschien dat vriendinnen onder elkaar deze informatie wel durven te delen. Gelukkig maar, want zo gaat het taboe er van af.

Haartjes door ouder worden of genetische aanleg

Meestal nemen de haartjes toe met het ouder worden, maar ook veel jonge meiden hebben al last van haargroei op de bovenlip. Meestal is dat erfelijk bepaald. Vooral bij meisjes en vrouwen waarvan hun (voor)ouders afkomstig zijn uit bijvoorbeeld landen rond de Middellandse Zee en Zuid-Aziatische landen. Voor hen is het heel normaal om donsbeharing te hebben in het gezicht.

Voor veel vrouwen vormen de haartjes toch wel een dagelijks terugkerende ergernis. We spreken niet altijd over dunne haartjes of donshaartjes. Haargroei op de bovenlip kan ook heel stug of donker zijn. Meestal groeien er dan ook vervelende haren op de kin of in de hals. Met het naderen van de overgang is het ook echt niet abnormaal om enkele verdwaalde haren te hebben op een ongewenste plek. Het is eerder een regel dan een uitzondering, dus schaam je niet! Mocht een verdwaalde haar her en der je niet deren: helemaal goed! Houdt het jou wel bewust of onbewust bezig, lees dan verder.

Hirsutisme bovenlip

Neemt de haargroei steeds meer toe in dichtheid en haardikte dan kan er meer aan de hand zijn. Bij hirsutisme is er sprake van overbeharing met achterliggende medische of hormonale oorzaken. Hirsutisme kan ontstaan door een overmatige productie van mannelijke hormonen of door een verhoogde gevoeligheid voor mannelijke hormonen. Deze versterkte haargroei is dan niet meer slechts een cosmetisch probleem. Als je je als vrouw iedere dag moet scheren kan dat een flinke impact op je leven hebben.

Epileren van haartjes op de bovenlip

haren bovenlipDe meeste vrouwen epileren storende haartjes zodra ze met hun vingertoppen een stoppeltje op voelen komen. Zo’n stoppeltje kan zo irritant aanvoelen, dat veel vrouwen er obsessief mee bezig kunnen zijn. Zo gedaan, even dat pincet erbij pakken en klaar. Was dat maar zo. Meestal komt de haar binnen zes weken terug. Hij zal er ook niet dunner van worden, want zelf epileren triggert het haarzakje continu om een nieuwe haar aan te maken. Het ‘fabriekje’ in het haarzakje gaat hard aan het werk en dikwijls resulteert dat in een nóg dikkere haar. Daarbij kan de haar ook nog gaan ingroeien, gepaard met grote ontstekingen en huidschade. Niet ideaal op lange termijn.

Harsen, waxen en de touwtjes-methode bij haartjes op de bovenlip

Er zijn ook vrouwen die steevast iedere zes weken naar de schoonheidsspecialist gaan om haartjes te laten harsen, waxen of met de ‘touwtjes-methode’ te laten verwijderen. Een prima optie voor sommige vrouwen; de huid voelt daarna heerlijk glad aan en het duurt weer een paar weken voordat de haartjes zichtbaar zijn. De ene huid kan beter tegen deze behandeling dan de andere huid, want huidirritatie en gevoeligheid liggen altijd op de loer. Ook een nadeel is dat je de behandeling regelmatig moet ondergaan en dat je de haartjes voorafgaand aan de afspraak moet laten staan. Even sparen dus. Ook voor deze ontharingsmethoden geldt dat haarzakjes geactiveerd kunnen worden.

Scheren en knippen van haartjes op de bovenlip en kin

scheren bovenlip

Bij het scheren en knippen van haren blijft de wortel van de haar in de huid zitten. Een snelle en goedkope methode. Een nadeel is dat de haar snel aangroeit en opkomende haartjes dikker aanvoelen. De grootste fabel die wij dagelijks in de praktijk moeten ontkrachten: haargroei wordt niet erger van scheren! Ja, het VOELT inderdaad zo. Maar er is niets met de diameter van de haar gebeurd en de haar zal ook niet sneller gaan groeien door scheren en knippen. Je krijgt toch ook geen vollere haardos na een bezoek aan de kapper? Een kale man krijgt toch ook niet meer haar als hij elke dag zijn hoofdhaar met de tondeuse verwijdert? Doordat het stoppeltje weerstand geeft en deze ook nog eens horizontaal afgekapt wordt, voel je de randjes beter en ‘lijkt’ de haar dikker. Doe je even niets met de haar, dan slijt het stoppeltje weer tot een puntje en zal deze er uiteindelijk hetzelfde uitzien als je niets gedaan zou hebben.

Laserontharing van haartjes op de bovenlip en kin

haartjesWat kan je nog meer doen aan donkere haartjes op de bovenlip of op andere ongewenste plekken? Wat nog rest is laserontharing, ook wel eens laserepilatie genoemd. Laserontharing is alleen geschikt voor bruine of zwarte haartjes. Het speciale laserlicht absorbeert namelijk het pigment van de haar. De warmte die hierbij vrijkomt zorgt voor vernietiging van de voedingsbodem, het haarzakje, zodat er geen nieuwe haar meer kan groeien. Na iedere behandeling komen er minder haren terug en zijn de haren ook dunner en minder stug. Een groot voordeel, want zo kom er je er echt een keer vanaf. En dat is wat de meeste vrouwen willen: zich niet meer bezighouden met die irritante haargroei.

Voor- en nadelen van laserontharing

laserbehandeling harenHet nadeel van laserontharing is dat de huidtherapeut de haartjes moet kunnen zien voorafgaand aan de behandeling, om de voortgang te kunnen evalueren en de laserapparatuur goed in te stellen. Dat betekent: een paar dagen niet scheren en een paar weken niet epileren of harsen vooraf aan de behandeling. Voor sommige vrouwen is dit een onzekere periode. Even door de zure appel heen bijten dus. Ben je eenmaal behandelt, dan vallen de haartjes na twee tot drie weken uit en ervaar je al minder last.
Een ander nadeel kan zijn dat de behandelde huid niet zongebruind mag zijn. Maar ach, tegenwoordig weten we allemaal dat UV-straling huidveroudering flink versnelt, dus uiteindelijk heeft elk nadeel zijn voordeel. Maar toch even uitkijken op zonnige dagen en goed zonnebrandcrème smeren op de bovenlip. Ook zijn de behandelingen wat kostbaarder dan een bezoekje aan de schoonheidsspecialist voor harsen. De uitgaven stoppen natuurlijk als het resultaat is behaalt, dus op lange termijn valt het mee. Er zijn gemiddeld zes behandelingen nodig en laseren van de bovenlip kost € 75,- per keer. Gelukkig wordt het vaak vergoed door de zorgverzekeraar. Als je een aanvullende verzekering hebt tenminste.

Elektrische epilatie voor blonde haartjes op de bovenlip en kin

Voor de dames die nu denken: mijn haartjes zijn blond…wat nu? Ook voor licht, witte, grijze of rossige beharing is er een permanente methode: elektrisch epileren. Een ‘ouderwetse’ techniek, maar het werkt nog steeds prima. De huidtherapeut schuift een piepklein naaldje in het haarzakje en geeft een stroomstootje. Uiteindelijk geven de haarzakjes het op en maken geen nieuwe haren meer aan. Haartje voor haartje, dus je hebt er wel een langere adem voor nodig in vergelijking met laserontharing. Toch blijft het effectiever dan harsen en epileren. Zo ouderwets zijn de apparaten trouwens niet hoor, want vroeger moesten we wel 8 tot 12 seconden stroom geven per haar, dat is nu in een paar honderdsten van seconden gebeurd!

De huidtherapeut: het juiste adres bij storende haargroei

storende haargroeiZoals je leest zijn wij aardig op de hoogte van het fenomeen ‘storende haargroei’ en begrijpen wij goed welke gevoelens er bij komen kijken. Onzekerheid, angst, frustratie, ergernis…en uiteindelijk opluchting en bevrijding. We zien het dagelijks in de praktijk. Onze missie is om de schaamte bij vrouwen over hun storende haargroei weg te nemen. Dat doen we met eerlijke voorlichting en deskundige behandeling. Nu je weet dat alle vrouwen dezelfde issues rondom beharing hebben is het misschien makkelijker om de eerste stap te zetten. Neem gerust contact met ons op voor het stellen van vragen of het inplannen van een intakegesprek. We zitten voor je klaar!

Het bericht Haartjes op je bovenlip: wat moet je er mee? verscheen eerst op Huidzorg Houten | Huidtherapie & Laserkliniek.

Polycysteus ovarium syndroom & huidtherapie

$
0
0

Huidtherapeuten behandelen veel vrouwen met polysysteus ovarium syndroom vanwege de symptomen overbeharing en acné. De afkorting PCOS staat voor het polycysteus ovarium syndroom. Het polycysteus ovarium syndroom is een veelvoorkomende hormoonafwijking. Ruim 5% van de jonge Nederlandse vrouwen heeft PCOS. De verstoorde hormoonhuishouding veroorzaakt kleine blaasjes die zich lokaliseren op de eierstokken. In dit blogbericht leggen we uit wat er aan de hand is bij PCOS en wat de huidtherapeut voor vrouwen met PCOS kan betekenen.

Oorzaak polycysteus ovarium syndroom

normal ovary and polycystic ovary syndromeBij PCOS produceren de eierstokken een overmatige aanmaak van mannelijke hormonen. Een te hoge testosteronspiegel zorgt ervoor dat de feedback tussen de eierstokken en hypofyse verstoord wordt. Het resultaat is een constante verhoogde LH-spiegel. Dat LH, het luteïniseringshormoon, stimuleert de eierstokken tot de productie van androgenen ofwel mannelijke hormonen.

Zoals voor veel aandoeningen is er ook voor PCOS niet één duidelijk aantoonbare oorzaak die de hormoonhuishouding doet verstoren. Studies wijzen uit dat het uitblijven van de menstruatie en overgewicht de grootste boosdoeners zijn op de verstoorde hormoonhuishouding.

PCOS hangt sterk samen met insulineresistentie en dit wordt steeds vaker als veroorzaker gezien. Insuline is nodig om glucose (bloedsuiker) vanuit het bloed in de lichaamscellen te krijgen. Bij insulineresistentie maakt het lichaam meer insuline aan, waarbij meer testosteron vrijkomt.

Klachten polysysteus ovarium syndroom

PCOS klachten beginnen in en rondom de puberteit. De menstruatie start voor de meisjes vaak al op jonge leeftijd, de schaambeharing komt snel op gang en vaak kampen ze ook met overgewicht. De menstruatie is in het begin van de puberteit nog regelmatig, maar helaas veranderd dit al snel in een onregelmatige menstruatie. Deze verstoorde cyclus en het uitblijven van de menstruatie veroorzaken de meest bekende klacht van PCOS; de verminderde vruchtbaarheid. Naast de verminderde vruchtbaarheid kampen vrouwen met PCOS ook vaak met overbeharing of haaruitval, diabetes II, gewichtstoename, haaruitval en acné.

Hoe wordt de diagnose polycysteus ovarium syndroom gesteld?

Indien u last heeft van bovengenoemde klachten adviseren wij een bezoek aan de huisarts te brengen. De huisarts zal u verwijzen naar andere artsen en specialisten voor verder onderzoek. De specialist kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een echoscopie te maken van de eierstokken of de bloedwaarden van uw hormoonhuishouding te onderzoeken. Wanneer uit dit onderzoek de diagnose PCOS wordt gesteld, zal de huisarts u verder begeleiden. De behandeling van polycysteus ovarium syndroom bestaat uit verschillende onderdelen en u zal te maken kunnen krijgen met verschillende behandelaars, zoals gynaecologen, fertiliteitsverpleegkundigen, de dermatoloog of huidtherapeut, diëtist en/of de fysiotherapeut.

Behandeling bij acné en overbeharing bij polycysteus ovarium syndroom

In overleg met uw arts of dermatoloog kan overbeharing en acné bij PCOS behandeld worden met hormonen, zoals het slikken van de Diane35 anticonceptiepil. Deze onderdrukt de mannelijke hormonen die de haarzakjes en talgklieren activeren. Soms is deze aanpak niet gewenst of geschikt, bijvoorbeeld als er sprake is van kinderwens of wanneer de anticonceptiepil na 6 tot 12 maanden geen verbetering geeft. U kunt bij de huidtherapeut terecht voor laserontharing of elektrisch epileren en acnétherapie.

1. Laserontharing bij PCOS

hirsutismePCOS is de meest voorkomende oorzaak voor hirsutisme. Bij hirsutisme is er sprake van een beharing volgens mannelijk patroon, maar dan bij een vrouw. Overmatige beharing op de bovenlip, de kin, de wangen, rond de tepels en op de buik zijn de plekken waar de vrouw over het algemeen geen (donkere) beharing wilt hebben. Laserontharing heeft de eerste voorkeur voor behandeling van donkere overbeharing, vanwege het feit dat grote oppervlaktes behandeld kunnen worden in relatief korte tijd. Gemiddeld zijn er zes behandelingen nodig, maar bij PCOS zien we meestal dat het aantal benodigde behandelingen hoger ligt vanwege de hormonale invloed.

2. Elektrisch epileren bij PCOS

Sommige vrouwen hebben overbeharing in de vorm van witte, blonde, grijze of rossige haren. In dat geval kiezen we voor elektrische epilatie. Vanwege het tekort aan pigment zijn deze haren niet geschikt voor laserontharing. Als de actieve haargroei is verdwenen, zal een onderhoudsbehandeling af en toe nodig kunnen zijn. Een behandelperiode kan variëren van 6 maanden tot 2 jaar.

3. Acnétherapie bij PCOS

shutterstock_177851702Onderzoek wijst uit dat 90% van vrouwen met PCOS ook last hebben van acné of acné gerelateerde klachten. Bij vrouwen met PCOS zien we meestal ontstekingen rond de mond, op de kaaklijn en in de hals. De acnétherapie afgestemd op de persoonlijke wensen, maar natuurlijk ook specifiek op de vorm van acné en de huidconditie. Het doel van acnétherapie is de acné onder controle krijgen en huidschade zoals hyperpigmentatie en acné-littekens beperken en vervagen.

Wat kunt u zelf nog doen aan PCOS?

1. Door uw leefwijze een positieve wending te geven ervoor zorgen dat er meer ‘rust’ ontstaat in het lichaam en de hormonen, dus ook de PCOS, meer in balans zijn. Vrouwen met PCOS kunnen veel baat hebben bij een gezond voedingspatroon waarin weinig suikers voorkomen en bij het eten van veel vezels, langzame koolhydraten (zoals zilvervliesrijst en peulvruchten) en extra groente.

2. Ook is het bij PCOS belangrijk om het stressniveau zo laag mogelijk te houden. Langdurige stress zorgt er namelijk voor dat de bijnieren extra cortisol produceren. Een overschot aan corticosteroïden kan haarzakjes activeren tot de vorming van versterkte haargroei.

3. Er zijn op internet on veel blogs en informatieve stukken te vinden die geschreven zijn door vrouwen met PCOS. Hier wordt uitgelegd hoe zij met de klachten zijn omgegaan en hoe ze hun leefwijze hebben veranderd. Vaak met positieve resultaten.

Meer weten over de behandeling van overbeharing en acné bij PCOS

Laserontharing, elektrische epilatie en acnétherapie van het gelaat wordt voor vrouwen in de meeste gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed. Dit is het afhankelijk van een aanvullend verzekeringspakket. Vraag uw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.

Tijdens het intakegesprek bespreekt de huidtherapeut welke aanpak het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.

Het bericht Polycysteus ovarium syndroom & huidtherapie verscheen eerst op Huidzorg Houten | Huidtherapie & Laserkliniek.

Rozatrol ZO Medical review: nieuw product tegen rosacea

$
0
0

Er is weer een nieuw product toegevoegd aan het assortiment van ZO Medical, namelijk het Rozatrol serum. Bij Huidzorg Houten werken we al heel wat jaren met de producten van ZO Skin Health en ZO Medical, waarmee we nog steeds veel mooie behandelresultaten behalen. De Rozatrol is een serum dat speciaal is ontwikkeld voor mensen die last hebben van rosacea of een rode en gevoelige huid. Benieuwd naar de werking van het nieuwe product? Lees dan snel verder.

Wat doet de Rozatrol?

Rosacea is een ontstekingsreactie van de gezichtshuid, waarbij vaak roodheid, couperose en kleine puistjes zichtbaar zijn. De overmatige talgproductie bij rosacea zorgt voor een pijnlijke en ontsierende ontstekingsreactie. Wanneer je last hebt van rosacea is het belangrijk producten te gebruiken die de huidconditie verbeteren zodat de symptomen onderdrukt worden. Rozatrol is ontwikkeld om de roodheid, de overmatige talgproductie en de ontstekingen te verminderen.

Werkzame ingrediënten Rozatrol

De belangrijkste ingrediënten van Rozatrol lichten we toe. Ze hebben allemaal hun eigen functie en dragen allen op een andere manier bij aan verminderen van de symptomen van rosacea:

  • Lactose, melk proteïne en broccoli extract zorgen ervoor dat de roodheid in het gezicht verminderd en dat toekomstige ontstekingen worden voorkomen
  • Papaïne is een enzym welke te vinden is in een papaja plant. Het is een plantaardig eiwit die lijkt op een lichaamseigen stofje pepsine. Papaïne wordt onder andere gebruikt om dode huidcellen te verwijderen, maar ook bij het desinfecteren van bijvoorbeeld brandwonden of vermindering van littekens.
  • Glycerine is een bekend ingrediënt voor de hydratatie van de huid en het versterken van de huidbarrière.
  • Palmitoyl glycine zorgt ervoor dat de gesprongen bloedvaatjes zich weer kunnen herstellen, waardoor de huid weer een gezonde en rustige doorbloeding krijgt.
  • Panthenol is een ingrediënt welke diep in de huid opgenomen kan worden en wordt omgezet naar pantotheenzuur. Deze omzetting is verantwoordelijk voor het huidherstellend effect van panthenol.
  • Farnesol komt voor in bijvoorbeeld rozenolie en heeft een anti-bacteriële werking op de huid.
  • Farnesyl acetate en panthenyltriacetate onderdrukt de talgproductie.
  • Antioxidanten (edelweiss en malrove plant) beschermen de huid tegen UV-straling en verminderen hiermee de ontstekingsreactie in de huid.

De voordelen van Rozatrol

  1. Vermindering van ontstekingen en roodheid
  2. Verbetering van de huidcirculatie voor een gezonde huid
  3. Vermindering van de talgproductie en anti-bacteriële werking
  4. Vermindering van oxidatieve stress voor UV-straling, waardoor minder ontstekingen en huidschade ontstaan
  5. Verbetering van hydratatie en versterken van de huidbarrière
  6. Door toegevoegde enzymen een betere afschilfering van dode huidcellen, waardoor de huid zachter en gladder aanvoelt.

Hoe gebruik ik de Rozatrol?

Het serum kun je het beste aanbrengen op een goed gereinigde huid. Hoe je de huid het beste kunt reinigen? Dat lees je in dit blogbericht. Gebruik het serum zowel ’s ochtends als ’s avonds, waarbij 1 á 2 pompjes per keer voldoende zijn. Masseer het product goed in en vergeet overdag niet een zonbescherming aan te brengen. We adviseren om Rozatrol altijd na Daily Power Defense te gebruiken. In de avond wordt Rozatrol geadviseerd na C-Bright en Brightalive en vóór Retamax, Advanced Radical Night Repair of een kalmerend product.

Het product aanschaffen

Wil je graag de Rozatrol aanschaffen, omdat je last hebt van rosacea of een rode en gevoelige huid? Via onze webshop ZO-Huidzorg kun je het product bestellen: http://www.zo-huidzorg.nl/.

Meer weten?

Bij Huidzorg Houten behandelen we veel mensen met rosacea. Vaak met succes! Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact op met de praktijk via 030-6342561 of vul onderstaand contactformulier in.

Het bericht Rozatrol ZO Medical review: nieuw product tegen rosacea verscheen eerst op Huidzorg Houten | Huidtherapie & Laserkliniek.


R-Retinoate Medik8 review: krachtig retinol serum

$
0
0

Bij Medik8 is een nieuw product geïntroduceerd, namelijk de r-Retinoate. Het serum met een lichte crème-achtige structuur bevat het speciale retinyl retinoate (retinol) om huidveroudering tegen te gaan. Bij Huidzorg Houten gebruiken we de producten van Medik8 niet alleen tijdens behandelingen, maar we hebben ook een groot assortiment voor thuisgebruik. Bij de introductie van dit nieuwe product zijn wij op onderzoek uit gegaan. Wat maakt dit product zo speciaal? Welke werkzame stoffen bevat het product allemaal? Je leest het in onze review.  

Wat doe de r-Retinoate?

r-retinoate-resultatenHuidveroudering begint rond het 25e levensjaar en is een geleidelijk proces. Doordat de stofwisseling van cellen afneemt, worden minder snel nieuwe cellen aangemaakt. Dit merk je vooral aan het herstel van de huid: hoe ouder je wordt, hoe trager de huid herstelt. De afname van collageen en elastine zorgen voor het ontstaan van rimpels en een verslapte huid. Sterke therapeutische producten kunnen worden ingezet om de celfunctie te versterken en ondersteunen.

Een voorbeeld van een therapeutisch ingrediënt is retinol. Dit ingrediënt is talloze keren onderzocht en effectief gebleken in de diepere huidlagen. Retinol kan als één van de weinig ingrediënten nieuw collageen stimuleren en huidveroudering remmer en verminderen.

Werkzame ingrediënten r-Retinoate

De r-Retinoate is na 8 jaar onderzoek door verschillende universiteiten op de markt gebracht om ingezet te worden bij professionele huidverbetering. Het product bevat retinyl retinoate, een ingrediënt uit de retinol-familie. Retinyl retinoate is in werking 8 keer sterker dan gewone retinol, maar geeft hierbij weinig/geen huidreactie.

Retinyl retinoate is een ingrediënt welke is opgebouwd uit zowel retinol als vitamine-A zuur. Wat retinol precies is lees je in dit blogbericht. Het voordeel van deze combinatie is de stabielere verbinding van het ingrediënt, welke minder gevoelig is voor warmte en licht. Zeer belangrijk bij het lichtgevoelige retinol, omdat het anders de werking verliest zodra het uit de verpakking komt.

Andere werkzame ingrediënten zijn:

  • Vitamine-C stimuleert de aanmaak van collageen en elastine, vermindert pigmentvlekken ontstaan door bijvoorbeeld zon of acné en beschermt tegen oxidatieve stress welke huidveroudering veroorzaakt.
  • Vitamine-E (antioxidant) beschermt de huid tegen vrije radicalen, welke schade toebrengen aan collageen.
  • Hyaluronzuur hydrateert de huid actief door water vast te houden.
  • Natuurlijke glycerine heeft het vermogen vocht aan te trekken en vast te houden, waardoor de huid gehydrateerd en soepel blijft. Daarnaast versterkt het de natuurlijke huidbarrière.

De voordelen van r-Retinoate

De voordelen op een rijtje:

  • Retinyl retinoate is 8x sterker dan gewone retinol (klinisch bewezen).
  • Optimaal resultaat met minimale huidirritatie.
  • Retinyl retinoate is direct werkzaam in tegenstelling tot retinol welke vaak pas na 6 uur optimaal werkt.
  • Minder lichtgevoelig, dus kan overdag gebruikt worden.
  • Retinyl retinoate versnelt de afschilfering van dode huidcellen, vermindert fijne lijntjes en rimpels en verbetert de huidstructuur.
  • Niet comedogeen.
  • Bevat geen parabenen, conserveringsmiddelen of geurstoffen.Medik8-R-retinoate-retinol-serum

Wanneer gebruik ik de r-Retinoate?

Het werkzame ingrediënt is ingekapseld, waardoor het minder gevoelig is voor licht. Hierdoor geeft Medik8 ook het advies het product overdag te gebruiken, omdat de inwerking van UV-straling ook verminderd. Mocht je ook vitamine-C willen gebruiken, dan kun je deze het beste over de r-Retinoate aanbrengen. Gebruik daarnaast altijd een zonbescherming met minimaal SPF30. Het serum kan daarnaast ook in de nacht gebruikt worden.

Hoe gebruik ik de r-Retinoate?

De r-Retinoate kan in principe direct dagelijks gebruikt worden, omdat het niet de bijwerkingen heeft van de reguliere retinol producten. Denk hierbij aan roodheid, droge huid en schilfering. Mocht je toch liever willen opbouwen in gebruik adviseren wij het volgende: Week 1 om de 2 dagen, week 2 om de dag, week 3 dagelijks, week 4 twee keer per dag.

  1. Breng elke ochtend avond 1 á 2 pompjes van de crème aan op een schone huid.
  2. Masseer de crème met ronddraaiende bewegingen omhoog in en laat gedurende 2-5 minuten intrekken.
  3. Breng een zonbescherming (minimaal SPF30) aan overdag en herhaal dit elke 2 uur wanneer je veel buiten bent.

Belangrijk: producten met retinol mogen NIET gebruikt worden tijdens de zwangerschap en/of borstvoeding. Daarnaast is het niet aan te raden andere retinol producten te gebruiken in combinatie met de r-Retinoate.

r-Retinoate bestellen

De r-Retinoate is verkrijgbaar in een verpakking van 50 ml voor €169,-. Bestellen kan via onze webshop. Meer vragen over het product? Je kunt altijd contact opnemen met de praktijk via onderstaand contactformulier of door te bellen naar nummer 030 6342561

Vraag stellen / Afspraak maken
Bezig met versturen
Wij respecteren uw privacy!

 

Het bericht R-Retinoate Medik8 review: krachtig retinol serum verscheen eerst op Huidzorg Houten | Huidtherapie & Laserkliniek.

Behandeling melasma – Ervaring van Linda

$
0
0

In september 2016 kwam Linda naar Huidzorg Houten voor een intakegesprek. Hierin werd duidelijk dat zij al jaren last heeft van donkere pigmentvlekken in haar gezicht, ofwel melasma. Met name op haar voorhoofd was dit goed te zien. In de zomer hoefde ze maar even in de zon te gaan en de plek was direct een paar tinten donkerder. Ze had nog nooit eerder behandelingen ondergaan, maar vond het tijd worden dat de vlekken zouden verminderen. Samen met de huidtherapeut is een behandelplan opgesteld, waarbij Linda thuis producten ging gebruiken en peelings in de praktijk zou ondergaan. Wij hebben haar geïnterviewd aan het einde van de behandelperiode. Lees hier haar verhaal!

Waarom wil je over de behandeling van melasma vertellen?

Linda: “Ik wil mijn verhaal graag delen, omdat ik erg blij ben met het eindresultaat. Ik hoop hiermee ook andere mensen te kunnen helpen om de stap naar de huidtherapeut te zetten. Ik heb denk ik het hele internet afgespeurd om een goed beeld van de behandeling te krijgen. Vaak werden vaktermen gebruikt waar ik echt geen idee van had en dan haakte ik af. Op de website van Huidzorg Houten begreep ik goed wat er gezegd werd. Dit heeft mij doen besluiten contact met de praktijk op te nemen.”

Wat is melasma?

melasma-op-het-voorhoofdMelasma wordt ook wel ‘zwangerschapsmaksker’ genoemd, omdat het vaak verschijnt tijdens zwangerschap. Deze lichtbruine tot donkerbruine vlekken ontstaan geleidelijk door blootstelling aan zon in combinatie met hormonen oestrogeen en progesteron, die de aanmaak van melanine stimuleren. Als reactie op deze hormonale, geven de pigmentcellen meer pigment af.

Melasma kan oppervlakkig of diep in de huid zitten (of allebei). Een oppervlakkig liggende hyperpigmentatie is makkelijker te behandelen dan een diep liggende hyperpigmentatie. Toch kan soms ook een diepe vorm van melasma verminderd worden. Daar is meer geduld en toewijding voor nodig. Wel blijft de gevoeligheid voor de ontwikkeling van melasma bestaan. De wens om een zongebruinde gezichtshuid te hebben, kunnen mensen met melasma beter opgeven, want consequent gebruik van een zonnebrandcrème met hoge factor voor het gelaat is essentieel voor het behalen én behouden van resultaat.

Waarom ben je naar Huidzorg Houten gekomen voor de behandeling van melasma?

Linda: “De website zag er goed en begrijpelijk uit. Daarnaast vond ik het erg fijn om eerst een intakegesprek te krijgen. Hierdoor wist ik beter wat voor vlekken ik in mijn gezicht had. Tijdens het intakegesprek werd alles duidelijk en rustig uitgelegd. Erg fijn!”

Waarom heb je nu de stap genomen?consult-huidzorg-houten

“Ik heb al ruim 5 jaar last van de donkere vlekken in mijn gezicht. Toen ik een jaar of 20 was begon het boven mijn lip en op mijn voorhoofd. Ieder jaar werd het steeds erger en werden de vlekken steeds donkerder en groter. Toen ik het idee had dat mensen naar mijn voorhoofd keken als ik met ze in gesprek was, heb ik besloten echt iets aan de pigmentvlekken te willen doen. Een andere reden is dat ik na 5 minuten in de zon gelijk een verergering van de vlek krijg. De vlek op mijn voorhoofd is dan gelijk donkerbruin. Veel opvallender dan het dus al was.”

Hoe zag het behandeltraject van melasma eruit?

“Tijdens het intakegesprek is er naar mijn huid gekeken. Hierbij heeft de huidtherapeut uitleg gegeven over het ontstaan van een melasma, de behandelmogelijkheden en wat ik er zelf aan kon doen. Ik ben toen gestart met producten thuis om mijn huid voor te bereiden op de peelings. Ook is toegelicht waarom het belangrijk is dat ik deze producten blijf gebruiken. Ook zou ik peelings op basis van melkzuur en glycolzuur ondergaan om het melasma lichter te maken. Uiteindelijk heb ik 6 peelings gekregen, waarbij ik al na 3 behandelingen een duidelijke vermindering zag.”

Productadvies bij melasma

Enkele producten van Huidzorg Houten bevatten hoge concentraties werkzame stoffen, zoals ingekapseld Retinol (1%), anti-oxidanten en melanineremmers om melasma te vervagen en de activiteit van pigmentcellen te reguleren. De onderstaande producten is Linda op advies van onze huidtherapeut voor, tijdens en na de behandelperiode gaan gebruiken:

Hoe heb je de behandelingen van melasma ervaren?

“De behandelingen zijn me alles meegevallen. Wel vond ik het vervellen soms erg heftig. Dit duurde bij mijn ongeveer 5 dagen voordat echt alle velletjes eraf waren. Verder ben ik goed geadviseerd en als ik over iets twijfelde na de behandeling kon ik altijd even bellen. Ik heb het dus als zeer prettig ervaren.”

Voor- en na foto melasma op het voorhoofd

melasma-voorhoofd-linda

* Resultaten verschillen van persoon tot persoon

Ben je blij met het resultaat van de behandelingen bij Huidzorg Houten?

“Ik hoopte dat de vlekken lichter zouden worden en niet meer zo erg op zouden vallen. Maar door de peelings is er niets meer van de vlekken over en dat had ik nooit verwacht. Ik ben zeker blij met het eindresultaat en zit nu lekkerder in mijn vel. Ik hoop daarom ook dat andere de stap durven te nemen om de behandelingen tegen melasma aan te gaan. Mijn tip is dan ook: kies voor de behandelingen bij de huidtherapeut en blijf niet rondlopen met melasma. Als ik dit eerder had geweten was ik er ook echt eerder mee begonnen. Het resultaat is echt ongelooflijk!”

Zelf een afspraak maken voor behandeling van een melasma?

Bij Huidzorg Houten zien we dagelijks mooie resultaten voorbijkomen van behandelingen bij melasma. Vaak met groot enthousiasme van degene die de behandelingen ondergaan heeft. Als we dan eenmaal de foto’s gaan vergelijken zien we een grote lach ontstaan op het gezicht van de cliënt. En dat is toch echt waar wij huidtherapeuten het voor doen! Deze mooie resultaten willen we ook graag delen met andere mensen, zodat iedereen weet wat mogelijkheden zijn en hoe de behandeling in zijn werk gaat.

Wil je zelf graag een afspraak maken, omdat je bijvoorbeeld ook last heb van pigmentvlekken of een ander huidprobleem? Bel gerust voor het maken van een afspraak voor een intakegesprek met 030 6342561 of vul onderstaand contactformulier in.

Het bericht Behandeling melasma – Ervaring van Linda verscheen eerst op Huidzorg Houten | Huidtherapie & Laserkliniek.

Peelings en hun belangrijkste ingrediënten

$
0
0

Peelings schudden de huidcellen weer wakker en zetten de huid aan het werk. De zuren en enzymen exfoliëren de hoornlaag. Dat wil zeggen: de dode huidcellen verweken en de verdikte hoornlaag wordt dunner. Maar peelings hebben meer voordelen dan je denkt en zijn totaal niet gevaarlijk om te ondergaan. Sterker nog, peelings kunnen zelfs de meest gevoelige huidjes weer tolerant en gehydrateerd maken. Tegenwoordig kunnen huidtherapeuten de intensiteit perfect afstemmen op de behoefte van de huid van de cliënt. Om te weten hoe dat kan, leggen we je graag meer uit over de werking van de meest belangrijke zuren: salicylzuur, glycolzuur, melkzuur, TCA, Jessner en enzymen.

Werking salicylzuur

Salicylzuur is een betahydroxyzuur (BHA) en is als enige zuur vetoplosbaar. Salicylzuur is mijn favoriete zuur, omdat het al ontzettend veel cliënten van Huidzorg Houten heeft geholpen. Salicylzuur klinkt chemisch, maar het zuur heeft juist een natuurlijke oorsprong. Salicylzuur is afkomstig van de bast van de wilgenboom en zit ook verwerkt in aspirine. Net als aspirine is salicylzuur ontstekingsremmend, maar dan op puistjes en andere ontstekingsverschijnselen van de huid. Dit ontstekingsremmende effect zie je redelijk snel na het ondergaan van een peeling op bais van salicylzuur; de puistjes ‘doven’ uit.

Dat maakt salicylzuur zeer geschikt voor het behandelen van een vette huid en acné. Het grote voordeel van salicylzuur is dat het in de poriën en follikels terecht komt, doordat het in staat is zich goed aan talg te hechten, de talgpropjes op te lossen en de talgklieren tot rust te brengen. Salicylzuur werkt dus ook preventief op acné-uitbraken.

Doordat salicylzuur een grote molecuulstructuur heeft, kan het niet heel diep in de huid komen. Vandaar dat het zuur niet heel effectief is voor het behandelen van huidklachten die zich dieper in de huid afspelen, zoals acné-littekens. Gelukkig zijn daar weer andere peelings voor. Een voordeel is dan wel dat salicylzuur een heel veilig zuur is voor lichte én donkere huidtypen en dat je er niet persé enorm van gaat vervellen.

Indicaties voor een peeling met salicylzuur

Vette huid, mee-eters, grove poriën, verstopte poriën, gerstekorrels, alle vormen van acné, voorbehandelde rosacea, keratosis pilaris op armen en benen.

Werking glycolzuur

Glycolzuur is de meest bekende zuur van de alphaydroxyzuren (AHA)). Glycolzuur is afkomstig uit suikerriet heeft de kleinste moleculaire structuur van alle zuren. Dat zorgt er voor dat glycolzuur het vermogen heeft om diep in de huid te penetreren. Daar verweekt het de ‘lijm’ tussen de huidcellen, waardoor ze gaan afschilferen. De huid wordt weer aan het werk gezet. Daarnaast zorgt de lage pH van het zuur dat de huidcellen zo ‘schrikken’, dat ze afsterven. Deze twee effecten noemen we keratolyse.

Hoe zorgt dit voor huidverbetering? Keratolyse zet de huid weer aan het werk. De cellen onderin de opperhuid maken hierdoor in een rap tempo nieuwe huidcellen aan. Deze sterke jonge cellen bevatten wel water, waardoor de huid intern beter gehydrateerd raakt. Dit maakt de huid minder dof en ruw. Glycolzuur is daarom ook geschikt voor het verbeteren van de kwetsbare, gevoelige huid.

De huidcellen die onregelmatig verdeeld pigment bevatten, schilferen gelijk ook af. Dit zorgt voor een blekend effect op pigmentvlekjes.

Bij een hogere concentratie dan 10% kan deze glycolzuur zelfs de lederhuid bereiken en daar de aanmaak van elastine en collageen stimuleren, die zorgen voor stevigheid en veerkracht. Meerdere studies hebben bewezen dat glycolzuur een positief versterkend effect op de huid en bij langdurig gebruik huidveroudering remmen. Door het gebruiken van glycolzuur werken alle andere ingrediënten in huidverzorging effectiever, want deze kunnen makkelijker de diepere huidlagen bereiken.

gevoelige-huidIndicaties voor een peeling met glycolzuur

Verminderde huidkwaliteit, beginnende huidveroudering, oppervlakkige hyperpigmentatie zoals ouderdomsvlekken, postinflammatoire hyperpigmentatie, milde atrofische littekens na acné, kleurverschil na acné, gerstekorrels, futloze huid, droge huid, rokershuid, keratosis pilaris op armen en benen.

Werking melkzuur

De werking van melkzuur (afkomstig uit melk) wordt steeds bekender. Net als alle andere zuren stimuleert melkzuur de celvernieuwing, maar de opvallendste eigenschap van melkzuur is de stimulatie van aanmaak van

hyaluronzuur in de diepe huidlaag. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof (glucose) die onze huid en andere weefsels gehydrateerd houdt. Het kan wel 1000 keer zijn eigen gewicht aan water vasthouden!Het ontstaan van rimpels komt voor een groot deel door een tekort aan hyaluronzuur.

Melkzuur beschermt de pH-waarde (zuurmantel) van de huid en doodt organismen die huidklachten kunnen uitlokken, zoals schimmels en gisten en de demodex mijt in geval van rosacea. Kortom, melkzuur maakt de huid zachter, weerbaarder en toleranter. Daarom zetten we melkzuur graag in voor de behandeling van de droge, gevoelige, verouderde en kwetsbare huid.

Melkzuur gebruiken we ook in de peelings voor behandeling van pigmentvlekken. Het remt de vorming van tyrosinase; dit is een enzym die betrokken is bij de vorming van bij melanine in de huid. Dit zorgt ervoor dat pigmentcellen die zich onrustig gedragen en een onregelmatige teint veroorzaken, minder pigment kunnen vormen. Ondertussen vervagen bestaande pigmentvlekken door de versnelde afschilfering van de huidcellen. Beide zorgen uiteindelijk in een egalere huid zonder pigmentvlekken.

melasma-op-het-voorhoofdIndicaties peeling met melkzuur

Rosacea, droge huid, gevoelige huid, acné bij volwassenen, dermatitis perioralis, postinflammatoire hyperpigmentatie, zonschade, melasma.

Werking trichloorazijnzuur (TCA) peeling

Trichloorazijnzuur is een samenstelling afkomstig uit azijnzuur en chloor. Het zuur komt dieper dan de andere zuren hier benoemd. De concentratie kan variëren van 7-50%; de peeling kan oppervlakkig en diep inwerken in de huid. Omdat TCA de lederhuid kan bereiken zetten we TCA-peelings in om diepere huidschade te behandelen. Anders dan de bovenstaande peelings werkt TCA niet verwekend op de huidcellen, maar stolt als het ware de eiwitten van de huid en lossen de huidcellen op.

Dit klinkt best heftig allemaal, maar zonder deze ‘gecontroleerde huidbeschadiging’ is het niet mogelijk om van buitenaf een een gladder huidoppervlakte te krijgen.
Gelukkig kan de huid zichzelf heel goed repareren. Door de celdood krijgen de bindweefselcellen (fibroblasten) namelijk een seintje om collageen, elastine en hyaluronzuur te gaan produceren. Dit maakt de lederhuid uiteindelijk steviger en gladder. Bij Huidzorg Houten werken we met 7% TCA gecombineerd met 2% salicylzuur. Dit heeft de voordelen van een TCA 30% peeling, maar dan zonder vervelende bijwerkingen. De TCA peeling wordt laagje voor laagje opgebracht, waardoor we veel controle hebben op de inwerkingsdiepte.

Acné-littekens-linda-verkerkIndicaties voor een peeling met trichloorazijnzuur (TCA)

Verminderde huidkwaliteit, huidveroudering, rimpels, hyperpigmentatie, acné-littekens, littekens, xanthelasma.

Werking van een Modified Jessner peel

Modified Jessner is een naam voor de een combinatie van 14% salicylzuur, 14% melkzuur en 14% resorcinol. Deze zuren bij elkaar zorgen voor een optimaal effect en maken de Jessner peel geschikt voor diverse huidklachten. Het is een intensievere peeling om actieve acné aan te pakken vanwege de ontstekingsremmende en antibacteriële werking van salicylzuur en resorcinol. De toegevoegde resorcinol heeft een jeukstillend effect en kan de dode huidcellen sneller laten afschilferen. Het melkzuur werkt hydraterend en vervaagt donkere pigmentvlekken. De Jessner peel gaat de verschijnselen van huidveroudering tegen, werkt verhelderd op de huidteint en verfijnt de huidtextuur. Deze peeling is ook veilig bij donkere huidtypen.

acné-excoriee-des-jeunes-filles

Indicaties voor Modified Jessner peel

Verminderde huidkwaliteit, huidveroudering, rimpels, hyperpigmentatie, acné-littekens, acné conglobata, acné vulgaris.

Werking van enzymen in een peeling

Bij veel zuren worden enzymen toegevoegd. Deze enzymen zijn afkomstig uit bijvoorbeeld mango, pompoen, tomaat, papaya of ananas. Door zuren en enzymen te combineren kan een peeling dieper de huid in komen zonder dat het risico op complicaties toeneemt. Meer intensiteit zorgt uiteindelijk voor een sterker effect in huidverbetering. Enzymen kunnen daarnaast schade aan huidcellen voorkomen door antioxidanten en vrije radicalen te verbinden. Lees meer over vrije radicalen.

Thuis exfoliëren

Exfoliëren kan je overigens ook thuis doen, met een lager percentage van de zuren in jouw huidverzorging. Dit zorgt voor een goede voorbereiding, egale inwerking van de peeling, betere penetratie van de zuren en een lang behoud van het behaalde behandelresultaat. Dit kan door de huid te reinigen met een wasgel, pads of dagverzorging met zuren. Uiteraard is het belangrijk om de huid daarbij voor de zon te beschermen. Bij Huidzorg Houten adviseren we u graag over onze therapeutische huidproducten.

Peelings bij Huidzorg Houten

Onze huidtherapeuten vinden het altijd erg leuk om een peeling te geven. Met peelings kunnen we namelijk een heel persoonlijk behandelplan opstellen, afgestemd op de huidconditie en de wensen van onze cliënten. De één kiest voor een snelle, intensieve aanpak met sterke peelings, de ander ziet liever een geleidelijk resultaat met een aantal milde peelings. Dat heeft voor een groot deel te maken met de huidreacties die kunnen ontstaan de dagen na een peeling. Je huid kan namelijk een beetje van schilferen. Helemaal niet erg natuurlijk, want dat betekent dat de huid zich vernieuwd. Na elke peeling ziet de huid er weer wat gezonder uit. En een gezonde huid is meestal ook een mooie huid.Vind je het leuk om meer over onze peelings te weten? Lees dan dit blogbericht.

Meer informatie vindt u ook op deze pagina. Wilt u meer informatie of een afspraak maken? U kunt ons altijd bellen 030 6342561 of mailen naar contact@huidzorghouten.nl.

Het bericht Peelings en hun belangrijkste ingrediënten verscheen eerst op Huidzorg Houten | Huidtherapie & Laserkliniek.

Behandeling van rosacea – ervaring van Stephanie

$
0
0

Stephanie komt al enkele jaren bij Huidzorg Houten voor de behandeling van haar rosacea. De klachten van haar rosacea waren vooral: speldeknop pusteltjes, diffuse roodheid en couperose. Daarnaast kreeg ze vaak in de avond een opvlamming van de roodheid en de genezing van haar huid verliep langzaam. De afgelopen weken liep Stephanie stage bij Huidzorg Houten voor haar opleiding tot huidtherapeut. Genoeg reden dus om eens te vragen hoe het nu gaat met haar rosacea. 

De klachten bij rosacearosacea-klachten

Stephanie: “Ik had al een tijdje last van een onzuivere en rode huid. Met name op mijn wangen had ik kleine witte puistjes en veel roodheid. Bij temperatuurverschillen en stress vlamden mijn wangen op. Ik probeerde allerlei producten uit om het te verminderen, maar niets hielp, het werd juist erger. Ik zat destijds in het tweede jaar van de opleiding Huidtherapie en vermoedde dat het om rosacea ging, maar wist dit niet zeker. Ik heb toen contact gezocht met Huidzorg Houten, omdat ik vanuit mijn omgeving goede verhalen hoorde over de praktijk.”

Wat deed je om de rosacea klachten te verminderen?

“Ik had hiervoor altijd een hele zuivere en gladde huid en gebruikte zelden make-up. Nu schaamde ik mij voor mijn huid en gebruikte ik veel foundation om het te camoufleren. Ik wilde hier graag weer vanaf en wilde weer een egale huid hebben.”

Hoe is de rosacea bij Huidzorg Houten behandeld?

“Tijdens het intakegesprek is uitgebreid naar mij geluisterd en naar mijn huid gekeken. Het bleek inderdaad om rosacea te gaan. Ze hebben toen samen met mij een behandelplan opgesteld om het zo goed mogelijk onder controle te krijgen. Na het gesprek was ik direct opgelucht. Ik vond het een fijn idee dat iemand mijn klachten serieus nam en mij ermee wilde helpen.”

Hoe zag jouw behandelplan bij Huidzorg Houten eruit?

“Als eerst hebben we gekeken naar mijn dagelijkse huidverzorging. Omdat ik inmiddels zoveel verschillende producten had gebruikt of nog steeds gebruikte, zag ik door de bomen het bos niet meer. Ik heb toen besloten om alles te schrappen en opnieuw te beginnen met producten die bij Huidzorg Houten te verkrijgen zijn. Ik ben begonnen met het gebruiken van een reiniger, dagcrème, serum en medische foundation. Ik merkte vrijwel direct dat mijn huid rustiger werd van deze producten. Naast het gebruik van de producten ben ik ook begonnen met een kuur van reinigende behandelingen in combinatie met peelings. Hierbij werden de onzuiverheden verwijderd, waarna een peeling met salicylzuur werd aangebracht. Voor mijn huid bleek dit heel goed te werken; ik had vrijwel geen puistjes meer en mijn algehele huidstructuur verbeterde aanzienlijk.”

Productadvies bij rosacea

lycogel-camouflage-huidzorg-houtenDe producten die Stephanie is gaan gebruiken of advies van de huidtherapeut:

Behandeling van de couperose en diffuse roodheid

“Toen mijn huid na ongeveer vijf behandelingen wat rustiger was geworden, heb ik lichtflitstherapie voor de roodheid gehad. Ik had namelijk ook last van gesprongen vaatjes en opvlammingen. Dit is één keer behandeld en ik zag direct resultaat. De vaatjes waren helemaal weg. Op de lange termijn merkte ik ook dat ik geen opvlammingen meer had. Eigenlijk was mijn rosacea voor mijn gevoel zo goed als weg. Mijn huid was weer zoals het eerst was; zuiver en egaal.”

Wat vind je van het effect van de behandeling bij rosacea?

“Inmiddels ben ik twee jaar verder en is mijn huid in een hele goede conditie. Ik ben onder behandeling gebleven bij Huidzorg Houten; ik krijg om de zes tot acht weken een reinigende behandeling met een peeling en één keer per jaar lichtflitstherapie. Ik merk dat mijn huid dit nodig heeft en ik vind het een fijn idee dat het goed in de gaten gehouden wordt. Hierdoor ben ik zelf veel minder met mijn huid bezig. Ik ben ook niet meer onzeker; ik durf zonder make-up naar buiten en krijg regelmatig complimenten over mijn huid.”

Heb je nog tips voor anderen?

“Als je ook klachten of vragen hebt over je huid kun je met een gerust hart contact opnemen met Huidzorg Houten. Blijf er vooral niet te lang mee rondlopen! De meiden die hier werken zijn professioneel en begripvol. Ze staan helemaal voor je klaar en hebben ontzettend veel kennis.”

Zelf een afspraak maken voor de behandeling van rosacea?

Wil je zelf graag een afspraak maken, omdat je bijvoorbeeld ook last heb van rosacea of een ander huidprobleem? Je kan altijd contact opnemen door te bellen naar nummer 030 6342561 of vul onderstaand contactformulier in.

Het bericht Behandeling van rosacea – ervaring van Stephanie verscheen eerst op Huidzorg Houten | Huidtherapie & Laserkliniek.

Acnébehandeling thuis: wat kan je zelf doen?

$
0
0

Thuis zelf je acné behandelen, is dat een goed idee? Er zijn helaas nog geen toverdrankjes voor de behandeling van acné. Niet voor niets lopen zoveel jongeren en volwassenen met acné rond. Met een gezonde lifestyle kom je ver, maar werkt  lang niet altijd niet voldoende tegen acné. Factoren als stress, erfelijke gevoeligheid en hormonale veranderingen spelen ook een belangrijke rol. Behandelingen van de huidtherapeut geven meestal goede vooruitgang, maar zonder een effectieve thuisbehandeling ben je nieuwe acné-uitbraken niet voor. Als je weet dat (aanvullende) behandeling thuis nodig is om de vorming van mee-eters en puistjes te voorkomen, boek je veel sneller resultaat. Hieronder kan je alvast een lezen wat je thuis kan doen om sneller van je acné af te komen en dit effect te behouden.

Belangrijke werkstoffen tegen acné

Bij Huidzorg Houten vinden we het belangrijk dat acné bij de wortel wordt aangepakt. Dat houdt in dat we niet alleen de symptomen als open en gesloten mee-eters en ontstekingen behandelen, maar deze ook proberen te voorkomen. Dat kan door behandeling én de juiste therapeutische ingrediënten te gebruiken, zoals salicylzuur, benzoylperoxide, retinol en vitamine C. Deze ingrediënten hebben het vermogen om dieper in de huid te komen en hebben invloed op de talgklieren en talgproductie. Het bestrijden van acné doen we samen. De huidtherapeut bespreekt welke huidverzorgingsroutine voor jouw huid geschikt is en begeleidt je hierin.

De onzuivere huid reinigen: stap 1

Acne-vulgarisReinig thuis elke ochtend en avond de huid met een milde, in wateroplosbare reiniger. Een goede, geconcentreerde reiniger bevat zuren, zoals salicylzuur, die vuil, vettigheid en ongewenste bacteriën verwijderen en de poriën grondiger schoonmaken. Alleen water is niet voldoende om het gezicht, borst of rug te reinigen. Op een schoon gezicht werken ook de opeenvolgende huidverzorgingsproducten beter.

Masseer de licht schuimende emulsie minimaal één minuut in, zodat de zuren de tijd krijgen om de overtollige dode huidcellen te verweken en de vetten van de huid te emulgeren. Spoel de huid daarna af met lauw water en dep je huid droog met een handdoek.

Thuis exfoliëren: stap 2

Bij acné is er vaak sprake van een verdikte dode huidcellenlaag. Deze huidcellen blokkeren de uitgangen van de talgklier, waardoor poriën sneller verstoppen. Het verwijderen van dode huidcellen door middel van zuren noemen we ook wel exfoliëren. Exfoliëren kan met behulp van de inwerking van een crème met zuren of met een scrub met een korrel (die niet scherp zijn of krassen op de huid).

Met behulp van een goede scrub verwijder je dode huidcellen, zonder de huid te beschadigen. Scrubben stimuleert de celvernieuwing, verbetert de bloedsomloop en herstelt de natuurlijke glans van de huid. Een scrub is fijn om in de ochtend te gebruiken, omdat je op deze manier de hele dag profijt hebt van een mooie en gezonde glans van de huid.

Talgklieren onder controle brengen: stap 3

Om te voorkomen dat te veel talg zich vormt, is het goed dagelijks een product te gebruiken dat talg oplost. In dat product moet salicylzuur zitten, dat diep in de poriën kan dringen, het opgehoopte kan talg oplossen en ook ontstekingsremmend werkt. Door het verwijderen van opgehoopt talg behandel je niet alleen acné, maar voorkom je ook nieuwe uitbraken. Bij Huidzorg Houten adviseren we als derde stap om na het scrubben speciale salicylzuur pads te gebruiken.

Acné-bacteriën aanpakken: stap 4

Het is niet meteen nodig om lokale of orale antibiotica te gebruiken. Je kan ook eerst bezoylperoxide inzetten thuis. Benzoylperoxide remt de groei van de bacterie P.Acnes, die verantwoordelijk is voor het ontstaan van ontstekingen. Benzoylperoxide verwijdert ook dode huidcellen rondom de porie en remt de aanmaak van talg. Benzoylperoxide 10% is in de apotheek verkrijgbaar, maar deze kristalliseert en irriteert vaak op het huidoppervlak. Onze huidtherapeuten adviseren daarom Aknetrol van ZO Medical. Deze bevat kleine moleculen, dus dringt goed door in de huid en kan daardoor effectief in de talgklier komen (waar het probleem zich afspeelt). Gevolg is minder irritatie, droogte en roodheid en een zichtbaar uitdovend effect op opkomende en aanwezige puistjes.

Schade van acné herstellen: stap 5

’s Ochtends en ’s avonds kan je een serum met actieve ingrediënten als vitamine C en vitamine A (retinol), aanbrengen om bruine of rode vlekjes en littekentjes te vervagen en de huidstructuur te verfijnen. Daarnaast beschermen deze antioxidanten tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Retinol heeft het vermogen om zich te binden aan onze huidcellen, waardoor deze geactiveerd worden en sneller vernieuwen. Retinol bevordert dus de groei van normale, gezonde cellen in de huid en rondom de poriën. De poriën gaan hierdoor open, waardoor talg gemakkelijker naar buiten kan stromen en nieuwe talgophopingen, mee-eters en puistjes minder kans maken.

Beschermen tegen de zon: stap 6

De huid beschermen tegen UV-straling met een niet vette zonnebrandcrème is een belangrijke stap voor een stralende huid en preventie van huidveroudering. Alleen als je de huid tegen de zon beschermt, heeft ze de kans om jonge, gezondere huidcellen aan te maken. Tegenwoordig bestaan er handige poedersticks met SPF 30, die geen vette waas afgeven, de poriën niet verstoppen en toch perfecte zonbescherming bieden.

Onrustige huid camoufleren met Lycogel: stap 7

Op sommige momenten kan je baat hebben bij het aanbrengen van camouflage. Gewoon om je wat zekerder te voelen of om de rode vlekjes na acné minder op te laten vallen. Wij bevelen de ademende en ontstekingsremmende foundation Lycogel aan. Rond het woord camoufleren hangt vaak nog een taboe. Dit komt omdat veel mensen dit associëren met het dichtsmeren van de huid waarbij de poriën verstopt zouden raken. Bij de producten van Lycogel is dit een ander verhaal. Deze foundation ziet er natuurlijk uit op de huid en geeft puistjes en mee-eters juist minder kans! Ook bevat Lycogel SPF 30.

Zijn huidproducten duur?

Het betekent niet dat je meteen voor honderden euro’s aan producten aan moet schaffen. Met de eerste drie belangrijke stappen wash-scrub-oil control, kom je al een heel eind. Wil je verder nog werken aan de schade, zoals acné-littekentjes, pigmentvlekjes, grove poriën en rode vlekken die ontstaan zijn door acné, dan is het goed om te weten dat deze mogelijkheden er zijn. De therapeutische producten die bij de huidtherapeut verkrijgbaar zijn, werken veel sterker en zijn meer geconcentreerd in vergelijking met middeltjes van de drogist. Daarom gaan deze langer mee en dat scheelt jaarlijks veel geld. Met effectieve huidproducten, die afgestemd zijn op jouw unieke huid, heb je uiteindelijk ook minder behandelingen nodig.

Behandeling tegen acné bij Huidzorg Houten

Heb je last van acné en zie je door de bomen het bos niet meer? De huidtherapeuten van Huidzorg Houten hebben veel ervaring in het behandelen van de onzuivere huid en inmiddels al honderden mensen geholpen om van vervelende puistjes en mee-eters af te komen. Kijk een op deze pagina voor meer informatie en maak gerust een afspraak voor een persoonlijk intakegesprek.

Het bericht Acnébehandeling thuis: wat kan je zelf doen? verscheen eerst op Huidzorg Houten | Huidtherapie & Laserkliniek.

Viewing all 325 articles
Browse latest View live